Vad Sverige behöver är en jobbpolitik, vad Sverige får med regeringens budget är en bidragspolitik. Dagens presentation av vårbudgeten i sin helhet innehöll tyvärr inga överraskningar. Regeringen infriar de löften som påverkar sysselsättningen negativt, men struntar i valrörelsens löften om att satsa på utbildning. Det mesta känns igen från den nedröstade höstbudgeten.

Skatterna höjs kraftigt. Det är alldeles uppenbart att den nya regeringen lämnar en politik för riktiga jobb till förmån för en politik med olika typer av bidragsfinansierade jobb.

Det är också ett problem att inga seriösa initiativ tas för ett bättre företagsklimat eller skatteförändringar som uppmuntrar jobb och investeringar. De höjda arbetsgivaravgifterna slår hårt mot ungdomars jobb. Det drabbar särskilt Stockholm, där ungdomsarbetslösheten är relativt låg just för att det finns en stor tjänstesektor som anställer många ungdomar. Det är den typen av personalintensiva branscher som nu drabbas. Kommunerna kompenseras för sina ökade arbetsgivaravgifter, men den privata sektorn förväntas bära de ökade kostnaderna helt på egen hand.

Regeringen passar också på att kraftigt försämra möjligheterna till att göra både rot- och rutavdrag. Rutavdraget har inneburit att svarta jobb har blivit vita och att barnfamiljer har kunnat få hjälp att få livspusslet att gå ihop. Det är beklagligt att regeringen nu vill halvera rutavdraget. Att man ändå undantar personer över 65 år från halveringen får väl tolkas som ett tyst erkännande av att ruttjänster faktiskt spelar en viktig roll i många människors vardag. Det finns knappt någonting i budgeten som handlar om satsningar för att förbättra integrationen, men däremot mycket som försvårar för inte minst utlandsfödda kvinnor att få jobb och driva företag.

Socialdemokraternas Stockholmsfientliga takter sitter också i. Med start 2016 görs det kommunala utjämningssystemet om. Ungefär en halv miljard försvinner från Stockholms budget varje år. Det innebär färre lärare i skolorna och färre händer i äldreomsorgen.

Stefan Löfven har talat om jobben som den mest prioriterade frågan. Men att höja skatten för såväl arbetstagare som arbetsgivare är inte vägen till fler jobb. Stockholm och Sverige behöver inte en bidragspolitik. Vi behöver en jobbpolitik.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s