En liten storm kring ”nattis”, barnomsorg på obekväm arbetstid, har blossat upp i Stockholm. Det får mig att undra om skolborgarrådet klubbat igenom ett beslut som han inte varit insatt i.

Fram till nu har barnomsorg på obekväm arbetstid i de flesta fall i Stockholms stad lösts med att en barnskötare kommer hem till familjen om natten. Men den rödgröna majoriteten i utbildningsnämnden har nu godkänt riktlinjer där barnen istället ska tvingas sova över på förskola. Omsorg i hemmet ska bara ges om ”särskilda skäl” föreligger, enligt förslaget.

I en artikel i Södermalmsnytt försöker skolborgarrådet Olle Burell (S) påskina att de allra flesta som har barnomsorg på obekväm arbetstid vill ha just nattisförskola. Det är ett märkligt påstående som får mig att undra om Burell brytt sig om att undersöka fakta innan han klubbat beslutet. I en sammanställning gjord under 2013 var det ungefär 80 procent av de barn som hade kommunal barnomsorg på obekväm arbetstid, som fick omsorgen genom att en barnskötare kom hem till familjen. Alltså var det endast var femte barn som använde sig av nattis, enligt undersökningen. I fristående verksamhet var fördelningen jämnare, något mindre än hälften hade nattisförskola och drygt hälften hade barnomsorg i hemmet. Men i båda fallen handlade det om ett mindre antal barn, ca 150-200 barn totalt i staden per år med beviljad ob-omsorg, de senaste åren.

I själva verket är både barns och familjers behov olika. För en del handlar det om ett barnomsorgsbehov en timme på kvällstid – då kanske det bäst löses genom att barnet får stanna på sin vanliga förskola lite längre. För andra barn handlar det om omsorg nattetid – då väljer de allra flesta att låta barnet stanna i hemmet, så långt det är möjligt. För åter andra passar det bättre att låta barnet gå på nattisförskola. Valmöjligheterna är värdefulla i sig. Oaktat vilka är det barnets rätt till omsorg och trygghet som ska stå i fokus.

Det är ett stort ingrepp i barnets trygghet och familjens privatliv med det nattistvång som Olle Burell (S) nu genomför. Frågan är vad man tjänar på förändringen. Märkligt är bara förnamnet.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s