Få frågor väckte så mycket bråk och kritik inom kulturvärlden som beslutet att reformera kulturstödet i Stockholm. Dåvarande kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) fick löpa gatlopp bland missnöjda vänsteraktivister, vilka rätt sällan var aktiva kulturutövare, d v s de berördes inte själva av reformen.

Häromdagen kom så kulturförvaltningens utvärdering av reformen. Mycket intressant läsning som faktiskt inte alls kommenterats av alla arga kritiker. Utvärderingen är mycket positiv och de flesta kulturutövare som berörs är nöjda. Inte ens den nya rödgröna majoriteten verkar vilja förändra det nya stödsystemet på några avgörande punkter. Man kan inte annat än förundras över att t ex kulturnämndens förra vice ordförande Ann Mari Engel, en av de argaste kritikerna, nu förefaller ha tystnat helt. Trots att hon fortfarande är ledamot av nämnden. Tvärtom, hon väljer t o m i förslaget till beslut att understryka, hur positiv hon är till det nya systemet: ”Kort sagt visar översynen att förändringarna av kulturstödssystemet i stort haft positiva effekter. Systemet gynnar både kontinuitet och förnyelse samt möter i stort både kulturlivet och publikens mångfald.”

Naturligtvis är det positivt att den nya majoriteten anser att det nya systemet för kulturstöd är väl fungerande. Debatten kring dess införande hade dock blivit mer givande om den dåvarande oppositionen orkat sätta sig in i det istället för att varierande grad skrika sig hesa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s