Idag uppmärksammar DN hur många lärare som behöver rekryteras till Stockholm. Elevantalet ökar och klasserna ska hållas små. Alliansens budget innehåller en lågstadiesatsning, som gör att Stockholms stad kan få 170 miljoner. I intervjun säger skolborgarrådet Burell (S)att staden ”ska fortsätta vara löneledande, försöka locka de bästa lärarna”. En och annan som följt debatten i Stockholm sätter nog i halsen vid läsningen.

Lärarlönerna har halkat efter under en mycket lång tid, vilket sannolikt är en av de viktigaste orsakerna till att löneyrket förlorat i attraktionskraft. En viktig orsak till detta stavas S. Genom ständiga ”låglönesatsningar” i kommunerna har lärarlönerna sjunkit relativt andra yrken. Att detta leder till att det inte längre lönar sig att utbilda sig till lärare är inget man tagit hänsyn till. I kombination med att antalet elever i skolåldern blir fler och fler står Stockholm inför en riktig rekryteringsutmaning.

Efter åtta års FP-styre har lärarna idag har en genomsnittslön på ungefär 34 000 kronor i månaden, och mer än 400 lärare tjänar mer än 40 000 kronor i månaden. Det är resultatet av att staden under Alliansen klarade att prioritera just lärarna. Tyvärr verkar satsningen nu helt avbruten. Lärarfacken har fått avslag på sina yrkanden om fortsatta lönesatsningar på lärare. Bland annat P4, Dagens samhälle och Skolvärlden (här och här) har uppmärksammat det socialdemokratiska lönesveket.

De 170 miljonerna, som Burell idag kommenterar, ska alltså syfta till att minska klasstorlekarna, framförallt i de tidiga åren. De är en del av Alliansens lågstadielyft, inskrivet i Alliansbudgeten som statsminister Löfven och utbildningsminister Fridolin regerar med. Men under S-styret verkar staden synnerligen oförberedd att möta ens skolornas löpande rekryteringsbehov när antalet elever ökar. För det krävs nämligen satsningar på att locka fler lärare hit. Det kräver satsningar på lärarlöner och på bättre arbetsvillkor. Särskilt skolor med större utmaningar behöver kunna göra extrasatsningar för att locka till sig de skickligaste lärarna. Men signalerna är helt omvända. I veckan varnade utbildningsförvaltningen rentav om att resurserna till skolorna rentav kan minska om inte extrapengar skjuts till.

Det kan gå snabbt att förlora en tätposition. Lärare har många arbetsgivare att välja mellan. Finns det inte tillräckligt många lärare som är intresserade av att arbeta i Stockholm riskerar tyvärr klasserna att bli större och kvaliteten på undervisningen att bli lidande.

Den stora utmaningen som Stockholm har framför sig är att fortsätta locka till sig de skickligaste lärarna. Då krävs handling. Inte valhänta ord från vänster.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s