Idag släpper Stockholms handelskammare sin rapport 100 000 osäkra – en rapport om hur regeringens vinstfientliga politik kan slå mot välfärden i Stockholm/Uppsala-regionen. Så många jobb finns idag i den privata välfärdsbranschen i regionen.

Om svårigheterna med att låna, investera och driva verksamhet ökar riskerar det att tvinga företag att lägga ner, att de köps upp av större och starkare aktörer, eller att man bedömer att det inte kommer att gå att få en verksamhet på fötter i det hårdare klimatet. I praktiken kan, med Handelskammarens ord, den förda politiken liknas vid ett praktiskt yrkesförbud för företagare i välfärden. Det är den politiken S-MP-regeringen håller på att driva fram.

Sedan tidigare vet vi att färre fristående skolhuvudmän ansöker om att starta fristående skolor i Stockholm (samtidigt som antalet elever i skolåldern ökar kraftigt). Enligt Skolinspektionens siffror från i februari i år har intresset att starta friskola inte varit så lågt på tio år som det är nu. Välfärdsföretagare vittnar om att det blir svårt att sälja eller överlåta företag när marknaden blir alltmer osäker på om det kommer att gå att driva bolagen vidare i det nya politiska klimatet. Konsekvenserna av företagarfientligheten är alltså redan nu kännbara.

Det är lätt att tro att branscherna främst utgörs av ett litet antal storföretag som speglas i medierapporteringen. Men, det tål att upprepas, välfärdsbranschen domineras av ett stort antal småföretag, där företagaren påfallande ofta är en kvinna. När just kvinnors företagande drabbas av strypta möjligheter att leva på sitt företagande och ta ut vinst, betyder det att regeringens politik får en kraftigt antifeministisk slagsida. Det vanpryder den här regeringen som gärna talar om feminism, men som hittills uträttat mycket lite.

Företagares innovationskraft och förändringsidéer behövs – inte minst i välfärden! För några dagar sedan kom ytterligare en rapport om att blivande medarbetare inom vården tror att privata arbetsgivare är mer lyhörda för innovation och förändringsarbete än offentliga. För att kunna fortsätta utveckla och värna välfärden måste vi arbeta för mer mångfald och innovation, d.v.s. nya sätt att göra saker bättre och smartare, – inte mindre.

För Stockholmsregionens och Sveriges konkurrenskraft är det avgörande att regeringens vinstfientliga politik hejdas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s