Igår rapporterade ABC-nyheterna om min och Folkpartiets kritik mot utformningen av det råd för mänskliga rättigheter som ska inrättas under kommunstyrelsen.

Utmaningar på MR-området saknas inte i Stockholm, och ett råd kan vara en del av arbetet med dessa frågor. Men ett sådant råd måste bli legitimt sammansatt och dess uppgifter tydliga. Arbetet i rådet får inte tränga undan de ansvariga organens känsla av ansvar för MR-arbetet.

Enligt förslaget (som nu dragits tillbaka) skulle rådets ledamöter utses på ett sätt som är helt främmande i kommunala sammanhang, med en majoritet ”experter”. Dessa skulle i sin tur utses av en trojka (presidiet) där oppositionen skulle vara i minoritet. Feministiskt initiativ skulle alltså sitta och handplocka de experter som partiet anser ha mest att tillföra på detta område.

I den långa lista på områden där de sakkunniga kan bidra med kompetens saknas centrala områden som hedersvåld, antisemitism och våldsbejakande extremism – områden där vi har högst reella utmaningar i Stockholm. Det är obegripligt att så viktiga frågor riskerar att lämnas därhän. Hela hanteringen är sorglig.

Karin Wanngård har nu alltså lagt i backen och dragit tillbaka ärendet. För Fi:s del betyder detta att de får vänta ännu längre på det de blivit utlovade som motprestation för att ingå i majoriteten. Vad betyder det för det rödgrönrosa samarbetet i Stadshuset?

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s