blogging-336376_1280
Kistas it-kluster – inget för Stokab?

Igår avslöjades att det kommunala it-bolaget AB Stokab inte tänker flytta till Kista. Jag kommenterar beskedet här. Längre bort från innerstan än Globenområdet är ”högst otänkbart”, enligt ett uttalande av den socialdemokratiske styrelseordföranden i webbtidningen Stockholmdirekt. Ändå har Stokab ett uppdrag att utreda en flytt. Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad kan alltså inte förmå sitt eget bredbandsbolag att flytta till Kista, ett av världens ledande IT-kluster.

Beskedet gränsar till parodi. Jag vill påminna Karin Wanngård om att det gått bra att flytta både Kulturförvaltningen, Socialförvaltningen och Äldreförvaltningen med flera till ytterstaden. Men nu backas bandet vad Stokab beträffar.

Det är svårt att inte anlägga ett genusperspektiv på detta. Att flytta de kvinnodominerade förvaltningarna har gått smärtfritt. Men it-bolaget Stokab, verksamt i en traditionellt manlig bransch, ska däremot inte behöva flytta –  de tillåts rentav att strunta i de uppdrag de ålagts av staden.

Stockholm är en segregerad stad. Många av stadens förorter har planerats som rena bostadsområden och arbetsplatser saknas. Det betyder att serviceunderlaget är litet och att det inte är tillräckligt mycket liv och rörelse i området för att det ska gå att öppna en ny krog, en frisersalong, en klädbutik. Att områdena ”dör” på dagtid kan betyda att otryggheten ökar.

I andra fall, som vad gäller it-branschen, uppstår ett attraktivt läge inte mitt i staden, utan utanför innerstaden. Därför har it-klustret i Kista utvecklats och successivt dragit till sig fler och fler bolag och verksamheter.

Ojämlikheten vad gäller arbetsplatser över staden är tydlig om man tittar på sifforna. I Rinkeby till exempel är 0,9 procent av dagbefolkningen anställd i offentlig förvaltning, att jämföra med de 20 procent av dagbefolkningen i Gamla stan (Storkyrkan) som arbetar på olika förvaltningskontor.

För mig är det självklart att stat och kommun kan och bör använda maktmedel som att besluta om myndigheters och förvaltningars lokalisering för att skapa fler arbetstillfällen i hela staden. Inte som en allmosa, utan för att visa att hela staden är värd att verka i och investera i.

Tyvärr tvivlar jag nu på att den rödgrönrosa majoriteten över huvud taget är intresserade av att genomföra förvaltningsflyttarna.

Tidigare under mars månad lanserade Folkpartiet ett antal förslag för att driva på regeringen i denna fråga, eftersom de ställt in flytten av Diskrimineringsombudsmannen (DO) som skulle ha flyttat till Järva. Vi tog fram en lista på områden utanför innerstaden där det finns tillgängliga kontorslokaler eller områden där vi vet att lediga objekt ofta kommer upp, och föreslog ett antal myndigheter som inte kräver någon speciell infrastruktur som gör att de måste ligga precis där de ligger i innerstaden. DN skrev om detta här.

Nu är frågan om vi inte måste göra samma sak för att elda på den styrande majoriteten i Stadshuset.  Den politiska viljan att på detta sätt bidra till en levande ytterstad verkar saknas hos Socialdemokraterna och deras majoritetskollegor.

Annonser

3 Comments »

  1. Varför måste ni politiker vara aktiva så länge?
    Kan inte 2 valperioder vara max?
    Ni har ju många av er synts i media i årtionden…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s