Efter åtta år i koalition med de övriga Allianspartierna är behovet av förnyelse inom Folkpartiet stort. Jag tillhör de liberaler som anser att Alliansregeringen är något att vara oerhört stolt över. Alliansen lyckades förnya och vitalisera Sverige under den djupaste lågkonjunkturen sedan 1930-talet. Sverige gick, till skillnad från de flesta andra europeiska länder, stärkt ur krisen. Allianssamarbetet ledde också till att den socialdemokratiska makthegemonin nu är bruten, sannolikt för gott. Av egen erfarenhet vet jag också att samarbete ofta kan resultera i en bättre politik än den ursprungliga, egna politiken. Fyra pusselbitar bildar en större helhet än en.

Men ett samarbete tär också på ett parti. När man tvingas till ständiga kompromisser blir det inte bara svårt för väljarna att se skillnader mellan de borgerliga partierna utan den interna diskussionen riskerar att också att dö sotdöden. Varje ny politisk idé måste vägas mot de andra partiernas idéer om hur politiken bör utformas. För ett parti som vilar på ideologi, och inte särintressen, blir balansgången extra svår.

Därför är det nu bra att Folkpartiet tillsatt två kommissioner som ska leda förnyelsearbete inför valet 2018. Att arbetet ska ta sin utgångspunkt i globaliseringens utmaningar är utmärkt. Om Sverige ska överleva som en välfärdsnation krävs en förändrad politik med t ex mindre stelbent arbetsmarknad, bättre utbildningssystem och en integrationspolitik som syftar till att genom arbete stärka människor. Världen, och Sverige, behöver mer liberalism, inte mindre.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s