Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrups uttalande från förra året om att ”kvinnor historiskt sett inte sysslat så mycket med företagande” motsvarar en bild av kvinnor som jag tror många intuitivt tror är sann; att kvinnor genom historien stått steget bakom männen och inte kunnat utöva inflytande över samhället på samma sätt som männen gjort. Visst har kvinnors underordning varit ett faktum. Visst är den fortfarande ett faktum på många platser. Därför är vår kamp för jämställdhet så oerhört viktig. Men låt oss inte heller glömma de som gjort skillnad. För de är många.

Det förekommer tyvärr att skolelever fortfarande lär sig att Sveriges historia i mångt och mycket handlar om en radda män med makt, alltifrån Birger Jarl och Engelbrekt till Axel Oxenstierna till Olof Palme. Men i samma andetag som dem bör vi nämna till exempel regenter som drottning Kristina och Ulrika Eleonora, politiker som Kerstin Hesselgren och ämbetsmän som Inga-Britt Ahlenius, fram till dagens talrika makthavare inom politiken och ekonomin.

I själva verket har kvinnor på olika platser och i olika tider utövat makt. De har varit drottningar, änkedrottningar och förmyndarregenter. De har utövat ekonomisk makt som godsägare, som brukspatroner som Ebba Brahe, som entreprenörer som Christina Piper. De har drivit handelshus och kursgårdar. De har kämpat för medborgerliga rättigheter, som Fredrika Bremer och Anna Whitlock i Sverige.

Dessa kvinnor förtjänar att åter inta sin rättmätiga plats i historieskrivningen, både för de personer de var men också för de gärningar de gjorde. En sådan är Anna Whitlock, utbildningspolitisk pionjär som drev både skola och konsumentkooperativ men också var den första ordföranden i Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt.

Bland de kvinnor och män som bidrog till att forma ett demokratiskt och mer jämlikt Sverige och Stockholm för hundratalet år sedan, står hon i första ledet. På kommunfullmäktige på måndag uppmärksammar Folkpartiet hennes gärning.

På många håll i världen hindras flickor och kvinnor från att utöva sina fri- och rättigheter just på grund av sitt kön. Även i Sverige finns högst reella hinder för jämställdheten, även här förekommer förtryck. Vi ska inte tillrättalägga historien efter dagens ideal. Men vi kan mycket väl anstränga oss för att se det vi glömt. Historien är full av kvinnliga pionjärer. För mig är detta en dag att minnas dem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s