Osammanhängande och populistiskt. Så kan man sammanfatta Vänsterpartiets och regeringens förslag om vinster i välfärden. Ena stunden talar man om friskolor som går i konkurs – för att i nästa andetag tala om att vinster ska förbjudas!

Det finns välfärdsverksamheter som inte håller tillräckligt bra kvalitet. Dessa är såväl privata som offentliga. Skulle man tro Ardalan Shekarabi och Jonas Sjöstedt skulle det inte finnas några offentliga verksamheter alls med bristande kvalitet, eftersom verksamheter i offentlig regi inte levererar vinst. Men detta stämmer ju tyvärr inte.

Sanningen är ju att brister i kvaliteten ofta beror på att ledningen har brustit i att organisera verksamheten på ett bra sätt, med tydliga rutiner, ett effektivt kvalitetsarbete, bra personalplanering och ett aktivt värdegrundsarbete. Därför krävs det att arbetet med kvalitetskontroll och inspektioner blir ännu skarpare och mer relevant.

Att rycka undan mattan för välfungerande, omtyckta och seriösa verksamheter som vill investera och satsa på välfärden är dock ingenting som främjar kvaliteten. När man inte kan få täckning för sina risker lönar det sig inte att investera, vilket påverkar välfärdssektorn negativt.

Låt mig ta äldreomsorgen i Stockholm som ett exempel. Många äldreboenden uppfyller inte Arbetsmiljöverkets krav på hur hygienutrymmen ska vara utformade. De måste byggas om, eller så måste man bygga nytt – samtidigt som antalet äldre ökar kraftigt. Om det finns många olika aktörer som är beredda att satsa och driva äldreboenden, och som enkelt kan få tag på kapital, blir det betydligt mycket lättare att bygga de nya boenden som behövs, än om ingen vågar investera och det offentliga självt måste bygga och driva allting.

I Stockholm har vi märkt vad den rödgröna politiken egentligen går ut på. Allt tal om mångfald och valfrihet är läpparnas bekännelse. Ett antal äldreboenden är i färd med att återkommunaliseras, trots att kvaliteten är bra och de boende är nöjda. Driftsformen är uppenbarligen viktigare än kvaliteten.

Varför är det ett problem att den som driver ett äldreboende går med vinst, men inte att den som bygger det gör det? Varför ska vinster förbjudas just i kvinnodominerade yrken, medan det är helt okej att göra vinst där männen jobbar? Det ligger ett hyckleri under vinstdebatten som vänstern fortfarande står svarslös inför.

Den så kallade ”samarbetsregeringen” hade möjligheten att skapa långsiktiga spelregler för välfärden, genom att bygga vidare på uppgörelsen i friskolekommittén. Istället väljer man en konfrontativ blockpolitik.

Förhoppningsvis kommer regeringen att få svårt att få igenom utredningens förslag i riksdagen. Men för varje signal som de rödgröna partierna sänder om att privata utförare inte är välkomna, minskar viljan hos utförarna att satsa på välfärden. Det gynnar inte dem som behöver välfärden mest.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s