En bantningskur för förskola och skola, noll kronor till lärarlöner och ett borgarråd som backar tillbaka bandet kring lärares arbetsbelastning. Idag skriver jag på Skolvärldens debattsida om ett antal skolpolitiska frågor som lämnas utan svar av skolborgarrådet Olle Burell (S). Läs artikeln här.

Bakgrunden är flera bekymmersamma signaler om tillståndet i Stockholms förskolor och skolor.

Redan någon månad in på det nya året har flera stadsdelsnämnder gått ut med att de, p g a de ekonomiska ramarna, måste ta in fler barn i förskolegrupperna och/eller minska personalstyrkan. På Kungsholmen tvingas stadsdelsförvaltningen (enligt bl a Vårt Kungsholmen 6/2) till att helt frångå kommunfullmäktiges sedan länge beslutade tak för barngruppernas storlek. I småbarnsgrupperna tänker stadsdelen nu ta in 15 barn, ett barn mer per grupp än riktlinjerna medger (14 barn). Och i barngrupperna för de äldre barnen sätts nu taket vid 21 barn, det är hela 3 barn mer än riktlinjerna säger (18 barn).

Också i Skärholmen har stadsdelsförvaltningen tvingats sänka ambitionerna, och planerar nu för ökade barngrupper och en sänkt personaltäthet.

Att stadsdelarna och förskolorna, bara ett par månader efter maktskiftet, tvingas till att både öka barngruppernas storlek och att minska personaltätheten är minst sagt olyckligt. Stockholm verkar nu följa efter Göteborg och Malmö där barngrupperna successivt blir större.

Även på andra områden finns anledning till oro. När jag var skolborgarråd var ambitionen att höja lärarlönerna och förbättra läraryrkets attraktivitet. Den sista höjning vi kunde initiera i majoritet, för andra halvåret 2014, betalades ut till lärarna precis innan jul.

Men hur det blir framöver är nu högst osäkert. Inga ytterligare lönepåslag finns budgeterade för i den rödgrönrosa budgeten. Och på ett av de första sammanträdena efter valet valde majoriteten att överklaga vitesföreläggandet om lärares arbetsbelastning, istället för att visa att man tar frågan på allvar. Sammantaget kommer redan nu flera dystra signaler om tillståndet i Stockholms förskolor och skolor.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s