Att ett antal friskolehuvudmän i Stockholm väljer att inte följa med i Folkpartiets och Alliansens satsning på höjda lärarlöner från 1 juli 2014, som SVT Nyheter rapporterar om idag, tycker jag är bedrövligt. Kommunfullmäktiges beslut att höja schablonerna till grund- och gymnasieskolor för att kunna höja lärarlönerna med 2 % extra medför att även fristående skolor har fått en extra pott som de kan använda till höjda löner. Huvudmännen bestämmer dock själva hur de vill använda dessa pengar, som nu uppenbarligen delvis går till något annat. Det är ett strategiskt felbeslut av friskolorna, och ett riktigt bedrövligt beslut för lärarna.

Beslutet är dock inte bara dåligt för skolan och lärarna – som halkat efter lönemässigt under många år – utan det torde också vara rejält ”bad för business”, ett strategiskt felbeslut som kan komma att stå friskolorna dyrt. Sverige och Stockholm står inför en riktig lärarbrist som redan idag gör det svårt att rekrytera på många håll. Den som inte kan erbjuda bra villkor – där är lönen en viktig del – kommer att få riktigt svårt att locka till sig lärare och därigenom hålla en hög nivå på undervisningen

Lärarna är skolans viktigaste del; även framöver måste vi låta skolan och lärarna få högsta prioritet politiskt och som huvudmän. En smula ohederligt är det därför av skolborgarrådet Olle Burell (S) att låta påskina att höjningen är Socialdemokraternas förtjänst; den initierades av FP och Alliansen, och klubbades senare igenom av den nya majoriteten. Inga ytterligare höjningar ryms inom den nya majoritetens budget för 2015, utan snarare minskar skolans andel av stadens budget totalt sett. Årets budget är en riktig bantningskur för förskolan och skolan. Då passar det dåligt att låta påskina att man satsar på lärarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s