Nästa torsdag tar Stadsbyggnadsnämnden återigen ställning till det nya Nobelcentret på Blasieholmen. Enligt Dagens Nyheter anser stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) att förslaget är bra och därför kan skickas ut på samråd.

Folkpartiet har hela tiden ansett att tomten bakom Nationalmuseum är en bra plats för Nobel Center. Platsen har ”sparats” för att kunna användas till en byggnad av stor betydelse för staden. Ett Nobelcenter fyller väl kriterierna för att komma ifråga för platsen.

Problemet är dock att den föreslagna byggnaden tar mycket liten hänsyn till den omkringliggande staden. Platsen är en av de mest känsliga, väl synlig från stora delar av Stockholms innerstad. Den föreslagna byggnaden är stor och dominerande. Den riskerar att ”slå ihjäl” byggnaderna runt omkring, däribland Nationalmuseum.

Därtill kommer att planen förutsätter att det gamla tullhuset från 1870-talet rivs. Istället för att försöka hitta en lösning där den gamla byggnaden integreras med den nya så utgår den vinnande arkitekten helt enkelt ifrån den enklaste lösningen; riv allt som fanns på platsen innan.

För en del politiker är det naturligtvis den enklaste lösningen. Riv och du slipper allt besvär. Dessutom slipper man ju riskera att besökarna tycker att den gamla byggnaden är vackrare…

När dåtidens politiker i princip utplånade hela City ledde det, ironiskt nog, till att de få byggnader som blev kvar fick ett högre värde. När man rivit så mycket måste man helt enkelt bli mer varsam med det lilla som finns kvar. Det är bl a därför Folkpartiet också är emot rivningen av det s k Astoriahuset på Nybrogatan. Rivningarna av gamla, kulturhistoriskt intressanta byggnader måste få ett stopp.

Annonser

8 Comments »

 1. Tack för engagemanget för kulturhusen !

  Vi måste komma ihåg att hela ärendet förbereddes i stadsbyggnadsnämnden av stadsbyggnadsdirektören innan hon påpassligt hoppade över till VD-posten hos exploatören Nobelhuset AB som ska driva projektet i bulvanställning eftersom Nobelstiftelsen inte enligt sina stadgar får syssla med den här typen av affärer. Stadsbyggnadskontorets utlåtande som nu politikerna ska ta ställning till är alltså något av ett beställningsjobb för det exploaterande bolaget som dessutom ska få 10 milj. kr i bidrag/år från kommunen, medan tomträttsavgälden bara ska bli 4 milj. Dessutom ska vi skattebetalare även stå för ”iordningställande av tomten” som lär gå på över 100 milj. Tomten ska därefter schaktas bort ner till nio meter och alla schaktmassor transporteras bort genom staden.

  Redan 1997 gjordes en statlig utredning (SOU 1997:117) där utredaren, f.d. kulturministern Bengt Göransson kom fram till att Blasieholmen var olämplig för uppförandet av ett Nobel center (mindre än det nu föreslagna) på grund av den ömtåliga kulturmiljön. Hur många av de beslutande politikerna har läst utredningen ? Jo, visst den har några år på nacken, men inget väsentligt har förändrats på Blasieholmen, mer än att hundratals igensatta fönster på Nationalmuseum har öppnats upp bl.a. norrut där den gräsliga Nobelklossen kommer att förstöra utsikten och förmörka museet.

 2. ”Platsen har ”sparats” för att kunna användas till en byggnad av stor betydelse för staden. ”
  Enligt uppgift från exploateringskontoret finns inget sådan beslut diariefört !

 3. I dag togs beslutet i stadsbyggnadsnämnden om att lägga ut detaljplanen för samråd. Det partiska och med sakfel behäftade tänstemannautlåtandet godkändes tydligen. Svagt ! Reserverade sig inte folkpartiet ?

 4. Jag ser att fp reserverade sig mot beslutet att lägga ut detaljplanen för Nobel center för samråd. Stort tack för att ni som enda parti står upp för vår vackra stadsmiljö !

 5. Hej, tack för många kommentarer!

  A.Stockholmer:
  Folkpartiet yrkade på återremiss av Nobelcenter-förslaget i Stadsbyggnadsnämnden 19/2. När nämnden ändå beslutade att gå vidare med ärendet reserverade sig Folkpartiet förstås mot detta, till förmån för det egna förslaget.

  Hälsningar Malin Hasselblad, bitr borgarrådssekreterare (FP)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s