Om ni läste söndagens vetenskapsdel i DN kanske ni inte märkte att temat för båda artiklarna var livmodertransplantation. Anledningen till detta var högst sannolikt att hela uppslaget dominerades av stora bilder på Nürnbergrättegångarna, människoskallar och operationsbord i koncentrationsläger.

Den som läste den större artikeln ”När vetenskapen har gått vilse” av Maria Gunther fick en lång genomgång av etiskt helt oförsvarliga och omänskliga handlingar som utförts i läkarvetenskapens namn. Artikeln bygger i stort på en intervju med Mats Johansson, docent i medicinsk etik som berättar och kommenterar så väl Retzius skallsamlingar, vidriga experiment i nazityskland, svenska kariesexperiment på förståndshandikappade, människor som medvetet smittats med syfilis, pest och kolera. Mot slutet av artikeln lyfts ett modernt exempel av etiska problem. Livmodertransplantation.

Jag citerar ”Där har man utsatt en sårbar grupp – kvinnor som verkligen vill ha barn – för en synnerligen experimentell behandling”

På Sahlgrenska sjukhuset pågår just nu forskning i absolut framkant om livmodertransplantationer. I höstas föddes det första barnet som vuxit i en transplanterad livmoder. Deltagarna i detta forskningsprojekt är kvinnor som medvetet valt att delta, både donatorer och mottagare.

Det är verkligen beklämmande att dessa kvinnor i artikeln utmålas som en ”sårbar grupp” och  det är helt barockt att frivilliga ingrepp, utan ersättning, som syftar till att åstadkomma något patienten vill kopplas samman med experiment som inte kan betraktas som annat än rena övergrepp.

Självklart ska diskussioner om medicinsk etik föras och det finns flera frågor än patientens val att förhålla sig till i transplantationsfrågan. Lika självklart är det att vi ständigt ska diskutera vilken typ av sjukvård som samhället ska finansiera.

Men DNs vetenskapsredaktion borde verkligen ta sig en funderare på vilken syn på kvinnan denna artikel reproducerar. Kvinnor som vill ha barn, som till och med mycket starkt önskar sig barn, är inte på något sätt mindre kapabla att avgöra vilka åtgärder de väljer att vidta för att uppnå det de vill.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s