I onsdags rapporterade Sveriges Radio att de förändringar av reglerna för andrahandsuthyrning av bostadsrätter, som Alliansen infört, leder till spekulationsköp. Tyvärr verkar deras ”nyhet” bygga på mycket lösa grunder. Vi får ingen som helst redogörelse från Sveriges Radio om hur vanligt detta problem faktiskt är. Den enda ”bevisningen” för SR:s tes är en spekulativ kommentar från en mäklare. Det är i sammanhanget värt att komma ihåg att många bostadsrättsföreningar kräver att köparen är skriven på adressen, vilket naturligtvis gör det svårt att köpa på spekulation.

Vi får inte heller någon redogörelse från Sveriges Radio om hur stor del av problemet som faktiskt kommer av de nya reglerna, snarare än att det finns en svart marknad där reglerna kringgås. Inte heller nämner Sveriges Radio det faktum att antalet lägenheter som hyrs ut i andra hand ökade kraftigt i Stockholm efter att de nya reglerna infördes.

Trots all detta kräver nu bostadsminister Mehmet Kaplan (MP), till synes reflexmässigt, att Boverket skyndsamt ska se över vad regelförändringen inneburit.

Då är det viktigt att komma ihåg att vi tidigare hade en situation där många bostadsrättsinnehavare, inte minst i innerstaden, gick med förlust på att hyra ut i andra hand, eftersom de inte kunde ta med kostnaderna för bolånet i hyran. Det enda som ingick var avgiften, som i många äldre innerstadsföreningar är rätt låg på grund av stora intäkter från uthyrning av affärslokaler. Dessutom hade många föreningsstyrelser en mycket restriktiv linje mot andrahandsuthyrningar.

Det stora problemet på bostadsmarknaden är inte höga hyror, utan bristen på hyresrätter och andra bostäder. Mehmet Kaplan har än så länge inte lagt fram ett enda förslag för att komma till rätta med det.

Samtidigt som Mehmet Kaplan går till storms mot väderkvarnar föreslår LO, av alla, att hyressättningen bör anpassas mer till bostadens läge. LO verkar äntligen ha insett att dagens regler för hyressättning leder till att de byggs alldeles för få hyresrätter samtidigt som många fastighetsägare väljer att avyttra sina bestånd.

LO:s utredare har förstått någonting ganska enkelt. Varje investering har en alternativkostnad. Om fastighetsägare kan tjäna mer pengar på att avyttra sina bestånd än att förvalta dem så kommer man att göra det. På en fungerande marknad så hade det dock varit rationellt för fastighetsägarna att behålla bestånden, inte sälja av dem, i synnerhet med tanke på den stigande efterfrågan.

Hyresrätten har en viktig roll att spela på Stockholms bostadsmarknad. En brist på hyresrätter är en nackdel i den globala konkurrensen världsstäder emellan. Därför arbetade Alliansen hårt för att de allmännyttiga bostadsbolagen ska hålla en hög byggtakt. Men för att det ska bli lika enkelt att hitta en hyresrätt i Stockholm som i andra europeiska storstäder måste det vara attraktivt att bygga och förvalta hyresrätter. Det är den striden Mehmet Kaplan borde ta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s