Under de två gångna mandatperioderna har förskolan varit en av stadens allra mest uppskattade verksamheter, med några av landets minsta barngrupper, präglad av hög kvalitet och en stor mångfald av pedagogiska inriktningar. Att så har varit fallet är inte någon slump.  Sedan Folkpartiet tog över ansvaret för förskolan 2006 har staden konsekvent satsat stora resurser på att stärka kvaliteten och minska barngruppernas storlek. Stockholm tillhör tack vare detta nu den tiondel av Sveriges kommuner som har de allra minsta barngrupperna. Trots att förskolan har byggt ut snabbt de senaste åren har vi kunnat minska de genomsnittliga gruppstorlekarna kraftigt (från 16,6 barn per grupp till 14,8), helt motsatt vad som har skett i exempelvis Göteborg och Malmö.  I exempelvis Skarpnäck har barngrupperna minskat med i snitt ett barn per grupp sedan 2006.

Barngrupperna i förskolan

Tyvärr styrs dock Stockholm nu av en majoritet som väljer att inte satsa på förskolan. Den nya majoritetens budget innebär ytterst magra påslag till förskolorna, som riskerar att leda till kvalitetsförsämringar och större barngrupper. De första varningstecknen har redan kommit.

Ett antal förskolor i Skarpnäck har den senaste tiden, i brev till vårdnadshavarna, varnat för betydligt sämre ekonomiska förutsättningar. Förskolorna konstaterar att de på grund av detta kommer att behöva öka barngruppernas storlek med ungefär ett barn per grupp och/eller minska personalstyrkan. Att förskolorna, bara ett par månader efter maktskiftet, tvingas till att öka barngruppernas storlek tillbaka till 2006 års nivå är rent ut sagt bedrövligt. Min stora farhåga är att detta bara är toppen av isberget.

Socialdemokraterna gick till val på att hela deras då föreslagna skattehöjning på 15 öre skulle gå till förskolan och skolan. Sedan kom de till makten. Skattehöjningen blev större och satsningarna mindre. Trots allt tal om satsningar på förskolan och skolan så tog det bara ett par månader av vänsterstyre innan vi fick se besparingar på barnen.

Breven från förskolorna kan du läsa här.

Annonser

4 Comments »

  1. Fult sätt att manipulera data genom att hugga av nederdelen av staplarna. Det ser ut att vara en mycket större minskning än det har varit (men ändå bra att det har minskat).
    När det gäller besparingar på barnen (stöd till barn i behov extra stöd) ska du inte kasta sten i glashus. Per barn har detta minskat de senaste åren.

  2. Om fp i stället skulle satsa på att lätta på den hårda politisk-ekonomiska styrningen av barn och föräldrar och därmed respektera några mänskliga rättigheter vore det mera liberalt. Fp säger sig ju vara just det, liberalt. Men så visa då äntligen en gnutta liberalism -frihetlighet- i er familjepolitik!

  3. FP har varit det ”borgerliga” parti, som stöttat socialisternas socialisering av familjen i vårt land med ett ekonomiskt-politiskt tvångssystem, som av t ex brittiska forskaren Patricia Morgan jämförs med Sovjetunionen och är i klar konflikt med flera mänskliga fri- och rättigheter enligt Europakonventionen. Och FP kallar sig, trots detta, liberalt. Skam !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s