Tiden då vi rev 1800-tals hus i Stockholm för att bygga fler kontor borde verkligen vara över! I flera år har vi i Folkpartiet försökt stoppa planen på att riva och omvandla Astoriahuset och flera andra viktiga byggnader på Nybrogatan. Själva Astoriahuset har räddats och kommer att omvandlas till bostäder och det blåklassade grannhuset har helt lyfts ur planen. Men i morgon kommer ärendet om ny detaljplan för Riddaren 18 och 5 upp på stadsbyggnadsnämnden. Och där föreslås en rivning av Astoriahusets flygel. Morgondagens möte är sista chansen att rädda fastigheten undan rivning.

Jag vill därför verkligen vädja till övriga partier i Stadshuset att ta sig samman och inse att detta är en unik chans att göra något klokt för eftervärlden. Varken Moderaterna eller Socialdemokraterna vill i dagsläget tala om hur de tänker rösta i frågan. Jag hoppas att det beror på att de överväger att byta ståndpunkt.

För det är alltså frågan om att riva detta hus, som enligt stadsbyggnadskontorets oberoende tekniska konsulter inte har skador som motiverar en rivning.

Det hus som ska rivas

I stället skulle uppföras ett stort kontorskomplex och en nedsänkt offentlig plats.

Föreslagen byggnad

Enligt vissa har det tilltänkta huset en ”högkvalitativ arkitektonisk utformning”, men hela komplexet strider på många sätt mot de estetiska principer som vi i staden har kommit överens om ska gälla för det varsamma utvecklandet av stenstaden. Beslutet går till och med emot den viktigaste principen av dem alla – att inte riva äldre stenhus.

Det är faktiskt mycket svårt att förstå att tjänstemännen föreslår denna detaljplan och att den S-ledda majoriteten släpper fram exakt samma ärende som drogs tillbaka i april förra året. Det enda positiva som lyfts fram i ärendets slutsats är att den kontroversiella takutformningen, med ett omsorgsfullt materialval, kan komma att berika platsen. Läs själva nedan..

Slusats i tjut

Jag ber därför mina politiska kollegor i andra partier att ta sista chansen. Den kommer inte igen. Rädda Astoriahusets flygel och se till att vi tillsammans värnar alla vackra, dugliga, oersättliga hus i Stockholms innerstad.

Annonser

3 Comments »

  1. Bra att FP vågar säga ifrån !

    Alliansen S+M är dessvärre väldigt stark när det gäller förstörelsen av kulturhistoriskt intressanta byggnader och miljöer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s