Tänker Socialdemokraterna i Stockholm ta tag i styråran i skoldebatten – eller är Stockholms skolor i Vänsterpartiets våld?

Skiljelinjen i gårdagens fullmäktigedebatt var tydlig. Freddy Grip, skolpolitisk talesperson (V) gick upp flera gånger för att deklarera sitt starka motstånd mot det fria skolvalet.

Vänsterpartisterna i Stockholm är tydliga; de vill ta bort det fria skolvalet och de vill stoppa friskolor som drivs som aktiebolag. Stockholm är en boendesegregerad stad – med närhetsprincip slår klyftorna igenom än hårdare. Sanningen är att möjligheten att välja en annan skola än den som ligger närmast har gjort det möjligt för elever att bryta boendesegregationen och välja en skola man tycker är bättre.

40 000 förskolebarn och skolelever och deras föräldrar har aktivt valt en fristående förskola eller skola som drivs som aktiebolag, bland dem välkända och uppskattade skolor som Pysslingen och Internationella Engelska skolan. Folkpartiet och jag tänker opponera oss mot varje tendens till en politik som betyder att de förlorar sina skolor.

Vi delar inte V:s uppfattning, men det är i alla fall befriande med politiker som är tydliga med sina övertygelser. Det gör att det blir möjligt att bedöma hur rimliga de politiska kraven är och det gör det möjligt att utvärdera hur det gick.

Vänsterpartiet ingår i den styrande majoriteten, men styret leds formellt av Socialdemokraterna. Så även när det gäller skolan. Vi var därför många som under debatten efterlyste svar från det styrande borgarrådet Olle Burell (S) om hur den nya majoriteten ser på valfriheten och på skolans utveckling.

Beklämmande nog valde Olle Burell att helt abdikera från debatten igår. Efter att pliktskyldigt hållit ett inledningsanförande valde Burell i princip att sitta tyst under hela det utbildningspolitiska debattblocket. I snart sagt tre timmar satt han och bidade sin tid på bänken, medan vänsterpartisterna tog majoritetens ledartröja i debatten.

Det tål att upprepas; S budget för förskola och skola är helt tömd på satsningar. Trots att de sa att hela skattehöjningen skulle gå till skolan. Inte ens med höjd skatt lyckas de rödgrönrosa matcha de skolsatsningar vi gjorde inför 2014. Vänstermajoriteten sätter inte av några extra medel alls för att höja lärarlönerna nästa år och schablonhöjningarna kommer inte att räcka för att göra de satsningar de talar så varmt om. Till det ska nu fogas att majoritetens skolpolitiska talesperson i verkligheten heter Freddy Grip. I alla fall av budgetdebatten att döma.

Frågan är vad det betyder för Stockholms skolor och elever framöver.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s