Igår eftermiddag inleddes skoldebatten vid budgetfullmäktige här i Stockholm. Nedan kan du läsa det öppningsanförande jag höll när debatten inleddes.

Ordförande, fullmäktige,

I Stockholm finns sannolikt Sveriges bästa skolor, men också skolor med stora utmaningar. Här finns grundskolor där samtliga elever blir behöriga till gymnasiet, men här finns också skolor där bara hälften blir det.

Den insikten är viktig för att förstå hur resursfördelningen måste se ut här. Alla skolor kan helt enkelt inte få lika mycket pengar per elev. En del skolor måste få mer eftersom förutsättningarna är så olika. Mer kunskap till alla elever kräver olika mycket pengar. Gemensamt för alla skolor är dock att det blir rätt svårt att höja lärarlöner och minska klasstorlekarna om man samtidigt genomför stora besparingar.

Tyvärr är det just det som socialdemokraterna nu försöker göra. Genom att bara säga högre lärarlöner och mindre klasser så hoppas de åstadkomma just detta. Som genom ett trollslag ska allt gott uppnås. Problemet är bara att trolleri sällan fungerar. Det är pengar som krävs. Annars måste mindre klasser och högre lärarlöner betalas av nedskärningar på andra områden. Vad som ska prioriteras bort att är höljt i dunkel.

I Folkpartiet har vi framförallt valt att prioritera höjda lärarlöner, karriärtjänster i förskolan och att satsa mer pengar på lågstadiet. Vi är helt övertygade om att löner och arbetsvillkor är de absolut viktigaste faktorerna när det gäller att höja läraryrkets attraktionskraft. Till skillnad från socialdemokraterna så gör vi också en rejäl satsning på lågstadiet, inte bara i ord utan också i pengar.

Men inte alla områden inom skolan kräver pengar. Ibland kan faktiskt ord, både muntligt och skriftligt, vara till stor nytta. Därför är det fullständigt obegripligt att skolk inte anses som tillräckligt viktigt för att kommunfullmäktige ska fatta beslut om det. Både indikatorer och aktiviteter är borttagna ur budgetförslaget. Detta samtidigt som det stod klart att skolket faktiskt minskat betydligt de senaste åren tack vare tydliga politiska signaler om att elever ska vara i skolan.

Genom att så tydligt markera att skolk inte är en prioriterad fråga så har den nya majoriteten skickat en signal till skolorna; skolk behöver ni inte bry er så mycket om. Signalen är också mycket tydlig, både till föräldrar och till elever. Hög frånvaro är inget som ses som ett särskilt stort problem.

Ord som betyder något är också utbildningsnämndens beslut att överklaga länsrättens beslut att döma Stockholms stad att betala 700 000 kronor i vite för bristande åtgärder när det gäller lärarnas arbetsmiljö. Vitet hade visserligen sänkts kraftigt eftersom Stockholms stad vidtagit en massa åtgärder för att förbättra arbetsmiljön, men kvarstår till del. Istället för att fortsätta arbetet så väljer staden nu att överklaga och startar därmed ett storbråk med lärarkåren i Stockholm. Antingen vinner staden och rubriken i tidningen blir ”Stockholms stad vann över lärarna” eller så förlorar staden och rubriken blir då ”Stockholms stad förlorade mot lärarna”. Vet faktiskt inte vilket som är sämst.

Ord och pengar har betydelse. I det här förslaget till budget saknas pengar. Och orden har hittills varit fel. Helt fel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s