Idag inleds budgetfullmäktige, där majoriteten och oppositionen debatterar och röstar om nästa års budget för Stockholms stad. Här kan du läsa mitt inledande anförande.

Ordförande, fullmäktige!

Det har onekligen varit en händelserik höst! Först val och sedan besked om nyval. Inte det man är vad vid i Sverige!

Före valet trodde väl de flesta att med socialdemokratisk styre så skulle man få en vanlig, lite småtrist, men tämligen kompetent socialdemokratisk politik. Man kan väl säga att ingen av de här förväntningarna uppfylldes. Politiken blev varken vanlig, småtrist eller kompetent. Sanningen är väl att vi fått en rätt ovanlig, rätt omtumlande politik. Men, tyvärr, också präglad av inkompetens.

För Stockholms del innebär regeringsskiftet att vi återigen fått en stockholmsfientlig regering. Inget att förvånas över; så har det alltid varit med socialdemokrater i Rosenbad. Icke desto mindre är det ganska tjatigt att återigen börja diskutera Bromma flygplats, Förbifarten och kommunal skatteutjämning. Varför kan inte bara lagt kort ligga? Konstatera att en majoritet står bakom såväl Bromma som Förbifarten? Faktum är att om man googlar på Karin Wanngård och Bromma och/eller Förbifarten så formligen väller det fram uttalanden där hon dyrt och heligt lovar just det; lagt kort ligger. Inte skulle besluten rivas upp. Nä, nä, socialdemokraterna kunde man ju lita på.

Nu sitter vi där vi sitter. Med svikna vallöften och en politik som hotar inte bara Stockholm utan också andra delar av landet. Stockholm är Sveriges tillväxtmotor och om den hackar så drabbar det hela landet. Att socialdemokraternas argaste kritiker nu återfinns i näringslivet och bland de egna socialdemokratiska kommunalråden talar väl sitt tydliga språk.

Tillväxtmotorn Stockholm måste vårdas. Infrastrukturen måste byggas ut, inte läggas ned. Ambitionerna för bostadsbyggandet måste ökas, inte minskas. Skatterna på arbete måste sänkas, inte höjas. Staden behöver ett riktigt ledarskap. Inte en politik som bygger på minsta gemensamma nämnare, där det största partiet går med på vad som helst, bara man får inneha finansborgarrådsposten.

Stockholm är i grund och botten en liberal, välkomnande stad. Människor som kommer hit gör det med drömmar om ett bättre liv, ofta med drivkraften att tjäna pengar på sina idéer och sitt arbete. Det är bra för Stockholm. Tack vare dessa alla hårt arbetande människor som betalar skatt och på andra sätt bidrar till samhället så kan vi på satsa skolan, sjukvården och äldreomsorgen. Men också på socialtjänsten för de som behöver hjälp och stöd.

Men vi måste vårda våra företag. Inte med ord och handling visa att hit är ni inte välkomna. När äldreborgarrådet konsekvent kallar vårdföretaget Vardaga för Vård-aga i en intervju så blir det glasklart att hon inte vill ha en mångfald av utförare. Hon vill ha bort de privata aktörerna. Hon gillar dem helt enkelt inte, oavsett kvalitet. Ur vänsterpartistiskt perspektiv är det konsekvent, men vad tycker socialdemokrater och miljöpartister? Delar de den synen på företag, verksamma i vår stad?

Folkpartiet vill gå i motsatt riktning. Vi vill öka valfriheten genom att låta alla över 85 år få plats på någon typ av äldreboende om de vill. Vi vill också se till att man kan välja servicehus över hela stan, inte bara där man bor. Valfrihet leder till större personlig frihet.

Men tillväxtmotorn Stockholm bygger också på öppenhet. Staden byggs idag också av människor som kommer utifrån. Ibland från andra delar av landet, ibland från andra delar av världen. Ibland har de kommit hit för att de upplever livet i en småstad som för inskränkt, ibland har de kommit hit för att undkomma förföljelse. Oftast för att de helt enkelt gillar Stockholm. Oavsett skäl, så bidrar de idag till att göra Stockholm till en snabbt växande stad med en stark ekonomi där arbete lönar sig och där färre människor än någonsin lever på socialbidrag.

Att Stockholm är en av Europas snabbast växande städer, med en växande ekonomi är inte en tillfällighet. Det är liberala kärnvärden som frihet, öppenhet, marknadsekonomi och valfrihet som skapat detta. Det gör mig betryckt att stadens nya politiska ledning anser att det är genom stopp, uppskjutna beslut och genom att backa in framtiden som Stockholm ska växa. När det istället är genom att trycka på startknappen för byggen, säga ja till företag som går med vinst och öka mångfalden som staden kan växa. Förutsättningen för ett rikt och välmående Stockholm är mer liberalism, inte mindre.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s