Nya Slussen ska utredas. Enligt Karin Wanngård för att få kontroll på kostnaderna, enligt Miljöpartiet och KS beslut för att undersöka alla beslutsunderlag.

Oavsett vilket så kan vi konstatera att den nya majoriteten är mycket sparsam med informationen om vad det kommer att kosta att utreda Slussen. Något officiellt beslut om vad de fyra ”Slussengranskarna” ska ha i ersättning finns inte – trots att deras arbete ”pågick för fullt” enligt Jan Valeskog i fullmäktiges talarstol i torsdags.

Den nya majoritetens ovilja att tillgängliggöra uppgifter om ”Slussengranskningen” är minst sagt påtaglig.

Under tiden oppositionen interpellerat och frågat om vad som ska hända med Slussen utan att få vettiga svar, har den nya majoriteten upphandlat ett kansli till granskarna. Detta har man dock tagit 18 dagar på sig att diarieföra och därmed offentliggöra.

Frågan är hur lång tid det hade tagit om inte Folkpartiet enträget hade ställt frågor och formellt begärt handlingar om kostnaderna för utredningen. I torsdags fick vi slutligen upphandlingsdokumentationen överlämnad till oss i pappersform, och valde då att själva diarieföra den eftersom detta ännu inte var gjort.

För den som undrar: mellan 1-2 miljoner kommer Slussengranskarnas kansli att kosta skattebetalarna.

Vad Slussengranskarna själva ska få för ersättning är ännu höljt i dunkel. Svaret på våra frågor är att det inte finns något avtalat om storleken på ersättningen. Enligt vissa ledande företrädare jobbar granskarna för högtryck, enligt andra jobbar de lite grann.

Det är onekligen mycket märkligt att ledande experter börjar arbeta utan att först göra upp om omfattningen och ersättningen för arbetet. För det är väl inte så att någon utlovat en ersättning som inte fästs på papper för att undvika att det kommer till medborgarnas kännedom? Eller än värre: Inte erkänner att det finns beslut fattade som offentlighetsprincipen ger medborgarna rätt att ta del av, inte när det passar makten, utan skyndsamt när de efterfrågas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s