Socialdemokraterna gick till val på att hela deras då föreslagna skattehöjning på 15 öre skulle gå till skolan. Sedan kom de till makten. Skattehöjningen blev större och skolsatsningarna mindre. De nya kompisarna V, MP och Fi kom till förhandlingsbordet i Stadshuset med en diger hög krav, och skattehöjningen kröp iväg uppåt. Nu ska skatten höjas med 35 öre per hundralapp. Ändå är satsningarna på skolan bara omkring hälften så stora som de skolsatsningar som gjordes i Alliansens budget för 2014, när Folkpartiet och jag ansvarade för skolan.

Alliansen ökade exempelvis resurserna till lågstadiet med hela 5,7 procent (inklusive lärarlönesatsningen från 1 juli 2014). Den rödgrönrosa majoriteten föreslår nu enbart 3,1 procent till lågstadiet. Till lärarlöneökningar under 2015 avsätts ingenting. Trots allt fagert tal om satsningar på skolan sätts alltså Stockholms skolor på bantningskur.

Majoriteten lägger 70 miljoner extra till de skolor som har större utmaningar. Det kan låta mycket. Men faktum är att i budgeten för 2014 satsade Alliansen hela 124 miljoner kronor extra på att rusta skolor med större utmaningar. Detta kunde vi göra utan att behöva höja skatten.

Det är bra att den nya majoriteten ansluter sig till Alliansens lönesatsning om 2 % till alla lärare, som nu (inte en dag för tidigt) kan klubbas i fullmäktige. Tyvärr verkar de dock låtit skolan betala för lärarnas löneökningar. Och att räkna in dessa pengar, som satsningar på schablonökningar i budgeten, är bara att luras.

S gick till val på löftet att hela skattehöjningen skulle få gå till skolan. Men inte ens med en skattehöjning på drygt 700 miljoner kronor förmår man alltså matcha de satsningar Alliansstyret kunde göra utan att höja skatten. Detta är skamligt, Karin Wanngård!

Fakta:

Höjning av schablon
Alliansen SVMPFI
2014 2015
Förskola 3,40% 1,80%
Fritidshem 3,40% 2,40%
Grundskola (F-3) 5,70% 3,10%
Grundskola (4-9) 4,00% 1,70%
Gymnasieskola 4,60% 1,90%

*Siffrorna för 2014 är inklusive lärarlönesatsningen från 1 juli 2014.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s