Den V-MP-ledda majoriteten i Stockholms stadshus avslöjade idag vilken skattesats man vill se under det kommande året. Karin Wanngård (S) är finansborgarråd. Sanningen är att hon nu måste genomföra en ekonomisk politik som markant skiljer sig från den hennes parti gick till val på. 35 öre är betydligt mycket mer än den höjning med 15 öre som S utlovade. Socialdemokraterna har avhållit sig från alltför mycket kortsiktig överbudspolitik, men det är numera glasklart att det inte är de som bestämmer i den här majoriteten.

Effekten är inte särskilt stor för en enskild invånare en enskild månad. Men på lång sikt innebär det att det blir dyrare att bo, arbeta, anställa och starta företag i Stockholm. Företag och människor väljer att investera och satsa i de andra globala städer som Stockholm konkurrerar med. Så urholkas tillväxten och därmed skattekraften. Det blir svårare att finansiera satsningar på skolan och välfärden.

Den nya majoriteten ska också lägga tre budgetar till den här mandatperioden. Hur mycket mer kommer skatten då att höjas? När Karin Wanngård förra veckan blev vald till finansborgarråd bedyrade hon att den nya majoriteten ”kommer att lämna ifrån sig en stad med god ekonomi”. Tillåt mig att tvivla. Vi vet ännu inte alla detaljer i den nya majoritetens förslag, men spåren från tidigare rödgröna styren förskräcker.

När det finns pengar till allt behöver man inte prioritera eller ta ansvar för konsekvenserna av ens beslut. Då kan man påbörja en ideologisk nedläggning av Bromma flygplats eller skjuta upp Slussen och Förbifarten utan att det skadar stadens finanser. Att det drabbar vanliga människor märks inte. Det finns ju ändå pengar så det räcker.

Allt detta inser Socialdemokraterna innerst inne. Men i det nya Stockholm är det inte de som styr.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s