Budskapet i budgetpropositionen är tydligt: De rödgröna infriar sina löften om att försvåra för jobben, och bryter löften om att satsa på utbildning.

De höjda arbetsgivaravgifterna för unga slår mot ungdomars jobb. Branschföreträdare varnar för att tusentals ungdomsjobb försvinner med regeringens reformer (http://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/tusentals-ungdomsjobb-riskerar-att-forsvinna/). Det drabbar särskilt Stockholm, där ungdomsarbetslösheten är relativt låg just tack vare att det finns en stor tjänstesektor som anställer ungdomar. Det är den typen av personalintensiva branscher som nu drabbas. Regeringen kompenserar kommunerna med 1,5 miljarder för deras ökade arbetsgivaravgifter, men de ungdomar som arbetar i privat sektor får bära hela smällen själva.

Men det är inte bara unga som drabbas av höjda skatter. Den så kallade löneskatten återinförs för äldre: i teorin en del av arbetsgivaravgiften men i praktiken en direkt inkomstskatt. Äldre som arbetar heltid får betala 5,6 procent mer i skatt: en höjning som inte på långa vägar kompenseras av den allmänna skattesänkningen för pensionärer.

Regeringen skickar därmed en tydlig signal: det ska inte löna sig för äldre medarbetare att stanna kvar i arbete. Man blundar helt för kritiken från flera tunga remissinstanser. Konjunkturinstitutet och Ekonomistyrningsverket menar att färre äldre kommer att vilja arbeta, och att regeringen inte får så mycket intäkter av reformen som man tänkt.

De stockholmsfientliga instinkterna i socialdemokratin sitter också kvar. Med start 2016 görs det kommunala utjämningssystemet om. Ungefär en halv miljard försvinner från Stockholms budget varje år. Det innebär färre lärare i skolorna och färre händer i äldreomsorgen.

Miljöpartiet gick till val på kraftigt höjda lärarlöner som en av sina viktigaste frågor. Det är därför anmärkningsvärt att det helt enkelt inte blir några höjda lärarlöner i budgeten. En eventuell statlig satsning blir det först till 2016, och då under förutsättning att arbetsmarknadens parter ”påtagligt prioriterar” detta i avtalsrörelsen. Tyvärr vet vi av tidigare erfarenhet att alltför många kommuner inte har prioriterat lärarlönerna särskilt påtagligt. Mellan raderna skymtar ett gigantiskt löftessvek.

Rutavdraget har inneburit att svarta jobb har blivit vita och att barnfamiljer har kunnat få hjälp att få livspusslet att gå ihop. Det är beklagligt att regeringen nu vill halvera rutavdraget. Att man ändå undantar personer över 65 år från halveringen får väl tolkas som ett tyst erkännande av att ruttjänster faktiskt spelar en viktig roll i många människors vardag. Det finns knappt någonting i budgeten som handlar om satsningar för att förbättra integrationen, men däremot mycket som försvårar för inte minst utlandsfödda kvinnor att få jobb och driva företag.

Stefan Löfven har talat om jobben som den mest prioriterade frågan. Men att höja skatten för såväl arbetstagare som arbetsgivare är inte vägen till fler jobb.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s