Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val någonsin i Stockholm. Det märks. Den majoritet som nu tillträder i Stadshuset är den mest vänstervridna i stadens historia.

Stockholm är en av världens mest dynamiska tillväxtregioner. Detta är något mycket mer än en snygg marknadsföringsfras. Att nya företag startar och nya jobb skapas ger oss resurser att satsa på skola, äldreomsorg och sjukvård. Om ekonomin stannar upp, då stannar också välfärden.

Att skapa förutsättningar för fortsatt tillväxt och välfärd är ett ansvar som vilar tungt på axlarna hos varje styrande majoritet. Tyvärr finns det ingenting som tyder på att den nya vänstermajoriteten har förstått detta.

Dagens pressträff innehöll inte ett ord om tillväxt. Inte ett ord om nya företag eller nya jobb. Däremot vidlyftigt tal om satsningar. Det är verkligen inte fel att satsa på mer personal inom äldreomsorgen eller att stärka insatserna mot hemlöshet – men hur ska det finansieras?

Istället för att skapa tillväxt tänker den nya majoriteten hämma den. Socialdemokraterna lovade heligt och dyrt att bevara Bromma flygplats (http://www.dn.se/sthlm/nu-blir-hon-stockholms-maktigaste-politiker/), men deras löften var inte värda mycket. Nu ska Bromma läggas ner 2022, är tanken.

Budskapet från näringslivet är entydigt: Bromma flygplats behövs för att binda ihop Sverige, och för att Stockholm ska vara en region där det är enkelt att driva företag.

Socialdemokraterna lovade också att bygga Förbifart Stockholm, men detta läggs nu på is. Även detta är ett svek mot de stockholmare som hade hoppats att det skulle bli lättare att ta sig fram i Stockholmsregionen.

Den nya majoriteten talade brett och vidlyftigt om bostäder. De verkar sätta en förvriden glädje i att stoppa ombildningar och förvägra hyresgäster i ytterstaden möjlighet att förvärva sitt boende och bli egendomsägare. Men det riktigt allvarliga är att ambitionsnivån för bostadsbyggande nu sänks.

Målsättningen att bygga 40 000 nya bostäder fram till 2020 låter ambitiöst, men Alliansens mål var att bygga samma mängd bostäder till 2018. Vår ambitionsnivå ligger därmed 50 procent högre än de rödgrönas.

Om man sträcker ut den nya majoritetens byggtakt till 2030 och lägger till de bostäder som började byggas den gångna mandatperioden blir det cirka 123 000 bostäder under perioden 2010-2030. Det är 17 000 bostäder färre än det mål på 140 000 som det har rått bred enighet om.

Den siffran var inte tagen ur luften, utan är en nödvändighet när staden växer. Redan idag är bostadsbristen ett allvarligt hinder mot tillväxten och jobben i Stockholm.

Detta underskott kan inte heller kompenseras med att bygga på Bromma flygplats, i alla fall inte under tidsperioden. Även om Bromma flygplats stängs 2022 så lär marksanering och planprocesser göra att ytterst få bostäder, om ens några, hinner börja byggas före 2030.

De väljare som har trott att Socialdemokraterna skulle ta ansvar för jobben, tillväxten och bostäderna i Stockholm lär nu bli grundligt besvikna. De har röstat på Socialdemokraterna, men fått oansvarig vänsterpolitik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s