Idag skriver DN om den höga förekomsten av inställda lektioner på gymnasieskolor. Att det är brist på behöriga lärare visar sig också i att det är svårt att hitta lärarvikarier, vilket är en bidragande faktor till att lektionstillfällen ställs in.

Stockholms stad kartlade på mitt och mina allianskollegors uppdrag antalet inställda lektioner i gymnasieskolan under höstterminen 2013. Mätningen, som genomfördes i november 2013 på 21 gymnasieskolor, visade att cirka 3 procent av lektionstimmarna under månaden var lärarlösa. Orsaken till att vikarie inte skaffats varierade. Den vanligaste orsaken är att rektor bedömt att eleverna kan fortsätta sitt lärande utan vikarie. Arbetsuppgifter och instruktioner ges då ofta av den frånvarande läraren som eleverna förväntas lösa själva.

Personligen tycker jag att det är oacceptabelt att en så stor del av lektionerna ställs in utan att ersättas. Det är betydelsefull undervisningstid som går förlorad, och för många räcker det inte att få uppgifter att lösa ”självständigt”. Den myckna tron på det självständiga arbetet har ju med all önskvärd tydlighet visat sig skadlig i svensk skola. För varje inställd lektion förlorar ett antal elever ett tillfälle till ökad kunskap. Läraren behövs.

I beslutet när rapporten anmäldes tydliggjorde nämnden att inställda lektioner ska minimeras. Folkpartiet vill införa en undervisningsgaranti för eleverna. Undervisningsgarantin ska innebära att om lektioner ställs in till exempel för att läraren är frånvarande, ska skolan bli skyldig att ge undervisningen vid ett annat tillfälle. Det kanske är just den lektionen som kan avgöra för en elev som står och väger på gränsen till ett godkänt eller till ett högre betyg.

Jag förutsätter att den nya majoriteten kommer att fortsätta arbetet med att minska antalet inställda lektioner. Skolan är för viktig för att lektioner ska få ställas in.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s