Nu lägger sig LO i diskussionen om höjda lärarlöner. För de lärare som trodde på socialdemokraterna när de i valrörelsen talade sig varma för högre lärarlöner kan det bli ett iskallt uppvaknande. Redan i valrörelsen kom varningssignaler om att LO inte alls gillade idén att lärare skulle få mer betalt relativt andra yrken, t ex barnskötare. Då kallade LO det rödgröna vallöftet för en ”gökunge” i den svenska modellen. Idag varnar man för att statliga pengar till lärarlönerna kan liknas vid ett ”sovjetiskt lönesystem”.

Under ett antal år har det, åtminstone på ytan, rått koncensus om att lärarlönerna måste höjas. Lärarlönerna har halkat efter under en mycket lång tid, vilket sannolikt är en av de viktigaste orsakerna till att löneyrket förlorat i attraktionskraft. En viktig orsak till detta stavas just LO. Genom ständiga ”låglönesatsningar” i kommunerna har lärarlönerna sjunkit relativt andra akademikeryrken. Att detta leder till att det inte längre lönar sig att utbilda sig till lärare är inget som LO tar någon som helst hänsyn till.

Under Alliansregeringen höjdes lärarlönerna. Statens insats var att satsa på karriärtjänster för lärare som automatiskt också ger en högre lön. Kommunernas insats var att teckna ett löneavtal som garanterar lärarna högre lön än andra yrkesgrupper. I Stockholm innebär detta att lärarna idag har en genomsnittslön på 34 000 kronor i månaden och att mer än 400 lärare tjänar mer än 40 000 kronor i månaden.

Det finns all anledning att vara bekymrad över LO:s olika utspel i lärarlönefrågan. All erfarenhet visar att LO alltid vinner i dessa frågor. Den som tvivlar kan ju läsa på om lärarlönernas ställning gentemot löner i andra yrken.

För övrigt tycks LO och närstående organ ha en fablaisse för att utmåla satsningar på just lärarlöner som någon slags stalinism. Länstidningen i Österund ansåg redan 1998 att Folkpartiets krav på högre lärarlöner hade ”drag som måste tilltala gamla funktionärer i DDR.”

Annonser

2 Comments »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s