Socialdemokraterna och Miljöpartiet presenterade igår sin första överenskommelse om skolan. Det är bra att (S) och (MP) tycks ta efter Alliansens inslagna väg och satsa på höjda lärarlöner – även om ”diskussioner med arbetsmarknadens parter” knappast ska tolkas som ett löfte som de facto innebär högre lärarlöner. Finansieringen är dessutom högst oklar.

Men förslaget om att göra gymnasieskolan obligatorisk för alla, samtidigt som samtliga kurser ska ge högskolebehörighet, är faktiskt riktigt uselt. Det finns en stor risk att förslaget kraftigt kommer att öka utslagningen av ungdomar.

Varje år hoppar tusentals ungdomar av gymnasiet. Att försöka lagstifta fram studiemotivation kommer inte att hjälpa dessa ungdomar, snarare tvärtom. På vanligt manér försöker Socialdemokraterna stöpa samtliga elever i samma form, med målet att alla ska bli akademiker. De rödgröna partierna borde inse att människor är olika.

De elever som hoppar av gymnasiet har i regel alltför grunda kunskaper med sig från grundskolan för att klara gymnasiet. Lågstadiet är skolgångens bärande grund. Att alla elever får en bra start i lärandet, tidigt lär sig läsa och skriva och tidigt förstår matematikens grunder är oerhört viktigt för goda resultat högre upp i åren. Det är därför på grundskolan man borde fokusera sina insatser, och särskilt viktigt är de tidiga skolåren. Folkpartiet tror att tidigt stöd, mindre klasser och fler speciallärare – kombinerat med läxhjälp, sommarskola och vid behov ett extra grundskoleår – skapar betydligt bättre förutsättningar för fler elever att klara av gymnasiet än att försöka lagstifta fram att de ska nå gymnasieskolans mål.

Att höja gymnasiebehörigheten är en av skolans viktigaste uppgifter. Det får dock inte ske genom att kraven återigen sänks i grundskolan. Det om något skulle leda till fler avhopp och/eller misslyckade studieresultat, vilket blir särskilt sant om man som (S) och (MP) dessutom vill tvinga alla elever att läsa in högskolebehörighet. Därför missar de rödgröna partierna helt målet med sitt förslag om gymnasietvång.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s