Valrörelsen är över. Efter åtta år i majoritet går Folkpartiet nu i opposition, både i Stockholms stad och i riksdagen.

Jag vill börja med att tacka alla liberaler som har arbetat hårt för Folkpartiet i valet. Tillsammans har vi drivit en valrörelse att vara stolta över, och vi ser att den har haft effekt i Stockholms stad. Än är inte alla röster räknade men allt tyder på att Folkpartiet behåller sina tre riksdagsmandat. I Stockholms behåller Folkpartiet troligen nio av tio mandat i fullmäktige.

Även om vi totalt sett har förlorat väljare så finns det många exempel på hur Folkpartiets lokala engagemang och kampanjarbete bidragit till att vi behållit eller rent av ökat vårt väljarstöd. Dessa exempel förtjänar att lyftas fram när vi så småningom analyserar valet.

Nu väntar fyra år i opposition i Stockholms stad. Som grund för det arbetet har vi ett starkt liberalt program för Stockholm som antogs i våras. Med det som bas bygger vi grunden till valseger 2018.

En annan viktig grund är det bokslut vi nu kan skriva över de åtta år som gått. Åtta år, där Stockholm med full kraft utvecklats till den totalt dominerande motorn i svensk ekonomi. Åtta år av skolreformer som varit de mest genomgripande sedan införandet av allmän folkskola. Åtta år som omformat hela perspektivet på Stockholms kulturpolitik och satt fokus på en kultur som ska växa och nå fler.

Sedan 2006 har lärarlönerna i Stockholm ökat med i genomsnitt över 7000 kronor. Skolreformer som fler prov, tidigare betyg och tydliga regler för lugn och ro i klassrummet har lett till att i princip alla partier i dag talar om kunskapsskolan som ett självklart mål. Det är lätt att glömma, men så var det inte för åtta år sedan. I stort sett varje skolreform som vi drivit igenom har den rödgröna oppositionen röstat mot.

Flera nya bibliotek har öppnats och många stadsdelsbibliotek har renoverats. Stadsteatern har utvecklats till Nordens ledande teater med en publikökning på över 50 procent det senaste decenniet. Samgåendet mellan Kulturhuset och Stadsteatern innebär att drömmen om ett allkonsthus förverkligas. Stödet till det fria kulturlivet har ökat från 70 till 110 miljoner och stimulerar verksamheter att nå fler stockholmare.

Stockholm är i dag den självklara motorn i svensk ekonomi. Grunden till det är att stockholmarna jobbar. I åtta år har vi tillsammans med alliansen fört en politik som syftat till fler jobb. Andelen stockholmare som är beroende av försörjningsstöd har minskat stadigt och är i dag den lägsta i modern tid. Med en stark ekonomi har vi utvecklat Stockholms välfärd och fattat beslut om avgörande investeringar i bostadsbyggande och infrastruktur.

Allt detta ska vi minnas och påminna väljarna om under de år som nu följer. 2018 är det val igen. Då kommer vi tillbaka!

Annonser

4 Comments »

 1. Många stockholmare står fortfarande utanför arbetsmarknaden.
  Ofta hänvisade till socialbidrag eller låga ersättningar vid arbetslöshet eller sjukdom.
  Ökade ekonomiska klyftor under Alliansen och fler utförsäkrade.
  Dessutom fler osäkra anställningar utan kollektivavtal eller liknande villkor.
  Jag kommer inte att sakna Alliansen.

  • Hej Fredrik! I Stockholm är ungdomsarbetslösheten låg och ett rekordlågt antal hushåll får försörjningsstöd. Den viktigaste klyftan i Sverige går mellan dem som har ett jobb och dem som inte har det. Alliansen lyckades skapa 340 000 nya jobb under vår tid vid makten, genom reformer som rutavdrag och sänkta arbetsgivaravgifter för unga.

   Tyvärr drar sig många arbetsgivare för att ge unga ett fast jobb, pga. de stelbenta turordningsreglerna. Reformerade turordningsregler, i kombination med en högre a-kassa som omfattar alla, skulle göra det möjligt för fler arbetsgivare och anställda att våga satsa.

   Med vänliga hälsningar,
   David Ekstrand, biträdande borgarrådssekreterare (FP)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s