Nu hotas valfriheten

Sverige är ett av de länder i världen där valfriheten nått allra längst. Idag anses medborgaren mogen att själv välja läkare, förskola, skola och äldreomsorg. Åtminstone på de flesta ställen i landet.

Men så har det inte alltid varit. De stora valfrihetsreformerna inleddes av den borgerliga regeringen 1991-1994 och i många kommuner och landsting ungefär samtidigt. Innan dess var man hänvisad till den skola som kommunen anvisade, den vårdcetral som politiker och byråkrater i landstinget ansåg lämplig och till det äldreboende som pekades ut av någon annan. Endast om man hade en mycket fet plånbok kunde man köpa sig en plats i någon privatfinasierad verksamhet. Och då talar jag om riktigt feta plånböcker eftersom det fanns t ex skolor som drevs i huvudsak genom privata medel.

Många av valfrihetsreformerna är nu hotade. Och det är inte så konstigt. Socialdemokrater och vänsterpartister har alltid konsekvent röstat mot varje valfrihetsreform. Här i Stockholm handlar det bl a om möjligheten att välja förskola, skola, hemtjänst och äldreomsorg. Socialdemokraterna har visserligen alltid ändrat sig när valfriheten väl är införd, men det är inte något mer än läpparnas bekännelse. Att socialdemokraterna verkligen bejakar valfriheten är det väl inte någon som tror.

Jag har aldrig sett en så aggressiv kampanj mot valfrihet som den som Vänsterpartiet nu driver. Nu är det inte längre tal om att endast vinster i välfärden utan nu vill partiet stoppa även det fria skolvalet. Endast vissa, av politikerna godkända, skolor ska få finnas kvar. Partiet ser inget värde alls med att föräldrar får välja skola till sina barn. Detta ligger helt i linje med att partiet röstat emot alla valfrihetsreformer hittills.

Men spelar vänsterpartiets i det närmaste hatiska inställning till valfrihet någon roll? Socialdemokraterna har ju gjort till princip att först vara emot valfrihet, för att sedan acceptera den och Miljöpartiet har ofta sagt sig vara för valfrihet? Jag tror att situationen är väsentligt annorlunda nu. Vänsterpartiet har ställt långtgående krav för att stödja en socialdemokratisk regeringen och Miljöpartiet har helt vikt ned sig i frågan om valfriheten. Det innebär att inget parti i en eventuell rödgrön regering kommer att driva frågan om människors rätt att göra de viktigaste valen i livet själva. Inget är så lätt som att kompromissa ihop sig om det man inte brinner för det minsta.

För Folkpartiet är valfriheten viktig. Vi tycker att människor själva ska välja förskola och skola för sina barn, att vilken läkare man vill gå till är upp till en själv och att gamla människor självfallet ska bestämma vem som ska få komma in i deras hem. Lika självklart är det för mig att dessa tjänster ska vara offentligt finansierade och stat och kommun ska ha en effektiv och bra tillsyn över verksamheterna. Dåliga verksamheter ska bort, oavsett om de är kommunala eller enskilt drivna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s