Feminism utan socialism

Hittills har jag mest skrivit om skolan som ett viktigt argument att rösta på Folkpartiet. Och situationen i skolan är fortfarande mitt viktigaste argument för att rösta på Folkpartiet, men det finns också en rad andra. Det här blogginlägget kommer därför ägnas åt liberal feminism, både en historisk och en nutida sådan.

Folkpartiet har sina rötter i bl a upplysningstiden, industrialismen och folkrättsrörelsen. En starkt tro på den enskilda individens möjligheter, men också en insikt om att en rad barriärer måste brytas för att den enskilde ska kunna komma till sin rätt. För kvinnor som krävde samma rättigheter som män var Folkpartiet, och dess företrädare ofta en självklart val. Liberala kvinnor som Selma Lagerlöf, Kerstin Hesselgren, Elin Wägner och Anna Whitlock (förebilden för Fröken Frimans krig) förde kampen för bl a kvinnors rösträtt i en politisk tid då det mesta handlade om mäns politiska rättigheter.

Idag kan det nog vara svårt att förstå hur viktiga dessa kvinnor var, också för dagens generation unga kvinnor. Deras kamp gör ständiga avtryck i Folkpartiets politik och än idag är kampen för ett jämställt samhälle en av Folkpartiets viktigaste frågor.

Kampen för kvinnlig rösträtt i Sverige är över. Nu finns det andra utmaningar. Dit hör t ex lika lön för lika arbete. Kvinnor tjänar mindre än män, närmare bestämt 3,6 miljoner kronor i snitt under ett liv. En del av det beror på ren lönediskriminering, d v s att en kvinna med exakt samma jobb som en man tjänar mindre, men huvuddelen beror på att kvinnor arbetar deltid i större utsträckning än män och på att kvinnors arbete och utbildning värderas lägre än männens motsvarande utbildning och arbete. En civilingenjör tjänar i regel mer än en lärare, trots ungefär lika lång utbildning.

I grunden beror detta på en orättvis värdering av kvinnors arbete, men också på att kommuner och landsting, där många kvinnor arbetar, ständigt prioriterat ”låglönesatsningar” istället för att genom lönen premiera att människor väljer att utbilda sig. Ett resultat av detta kan vi se i en begynnande brist på både sjuksköterskor och lärare. Att utbilda sig under så lång tid är helt enkelt inte lönsamt i förhållande till bl a höga studielån och höga marginalskatter. För en del kvinnor, inte minst specialistsjuksköterskor, kan det t o m bli ett minus i plånboken efter en vidareutbildning.

Detta måste vi göra något åt. I grunden handlar det om att höja lönerna för t ex lärare och sjuksköterskor. I Stockholm har vi, på Folkpartiets initiativ, höjt lärarlönerna med i snitt 7 500 kronor i månaden sedan 2007. En lärare i Stockholm tjänar i snitt 34 000 kronor och över 400 stockholmslärare tjänar över 40 000 kronor i månaden. I Stockholms läns landsting har Folkpartiets landstingsråd Anna Starbrink drivit igenom höjda sjuksköterskelöner.

Men staten måste också hjälpa till. Därför vill Folkpartiet fortsätta satsningen på karriärlärartjänster. Det allra skickligaste lärarna måste få mer betalt, men det är också ett sätt att möjliggöra en lönekarriär utan att nödvändigtvis bli skolledare. Folkpartiet vill också gå vidare och göra samma typ av satsning på förskollärare och sjuksköterskor.

Symptomatiskt nog har LO nu börjar knorra om att staten på detta sätt ”lägger sig i” lönebildningen. Jag håller det inte för osannolikt att socialdemokraterna kommer få mycket svårt att stå upp för högre lärarlöner om de vinner valet. Socialdemokraterna, och dess fackliga gren LO, har aldrig någonsin prioriterat höjda löner för akademiker.

Men högre löner räcker inte. Många kvinnor tvingas upptäcka att deras pensioner är betydligt lägre än man kanske trott. Föräldraledighet, deltidsarbete och låg lön leder till att många kvinnor får en ganska låg lön. Är de dessutom frånskilda blir problemen än större. Folkpartiet anser därför att pensionspoängen bör delas lika vid en skilsmässa. Idag delas värdet av hemmet, båten, bilen osv om man skiljer sig, men pensionspoängen tillfaller individen. Det vill Folkpartiet ändra på.

Nästa blogginlägg tänkte jag också ägna åt jämställdhet och kvinnors rättigheter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s