Sverige behöver fler lärlingar

Det är nu väldigt länge sedan Sverige avskaffade lärlingssystemet på gymnasienivå. Varför Sverige valde att avskaffa ett väl fungerande system som ledde till att unga människor fick en bra utbildning och ett jobb övergår mitt förstånd, men sanningen är att de länder som fortfarande har lärlingsutbildningar har en betydligt lägre ungdomsarbetslöshet än Sverige.

Sverige gjorde ont värre när de yrkesförberedande utbildningarna förlängdes till tre år och dessutom blev betydligt mer teoretiska. I praktiken fick karaktärsämnena, d v s de ämnen som är relaterade till det specifika yrket, mindre utrymme än i den tvååriga gymnasieskolan.

Resultatet vet vi. Mängder av ungdomar, främst pojkar, hoppade av gymnasiet eller gick ut med underkänt. Idag är lärlingsutbildningarna återinförda och ungdomar måste inte längre läsa in högskolebehörighet för att gå ut med godkända betyg från gymnasiet.

Men vägen för de nya lärlingsutbildningarna är knagglig. Branscherna har vant sig av med att ta emot lärlingar och ungdomar, och deras föräldrar, vet inte riktigt vad det innebär att vara lärling. Till detta kommer att många av de företag som idag skriker efter arbetskraft, t ex inom byggbranschen, är ganska små och att ta emot en lärling är ett stort åtagande.

Motgångarna till trots så är det viktigt att säga att dagens lärlingar får jobb. Att gå en lärlingsutbildning är idag närmast en garanti för att få jobb. Vi måste därför fortsätta att utveckla denna verksamhet.

Folkpartiet vill att lärlingar fr o m årskurs två på gymnasiet ska få lärlingslön, d v s en relativt låg lön, men ändå en ersättning för det arbete man faktiskt gör ute på arbetsplatsen. I Stockholm har vi därför tagit initiativ till att alla ungdomar som har en lärlingsanställning inom staden ska få betalt de två sista åren på gymnasiet. Det kan gälla t ex inom äldreomsorgen och fastighetsbranschen. Lärlingsutbildningarna är här för att stanna, men vi måste alla skärpa oss om fler ungdomar ska kunna få en chans till denna typ av utbildning.

I nästa blogginlägg tänkte jag lämna skolans värld och skriva om några andra skäl till att rösta på Folkpartiet. Jag håller dock inte för osannolikt att jag återkommer till skolan senare…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s