Läraryrket – Sveriges viktigaste yrke (2)

I det första blogginlägget om varför jag anser att man ska rösta på Folkpartiet skrev jag att skolan är Folkpartiets viktigaste valfråga. Jag tänkte utveckla detta i några kommande blogginlägg och idag tänkte jag skriva några rader om varför läraryrket är Sveriges viktigaste yrke och hur vi kan stärka det.

Läraryrket är viktigt på flera olika sätt. Det finns inget annat yrke som sätter så djupa avtryck hos oss som läraryrket gör. De flesta av oss har långa berättelser om våra lärare, vad de gjorde, sade, om de var rättvisa eller orättvisa, bra eller dåliga. Kort sagt; de intryck våra lärare gör behåller vi ofta hela livet. Och vad viktigare är: de kunskaper som lärare varje dag förmedlar till sina elever är kunskaper som eleverna antagligen aldrig annars skulle tillgodogöra sig. Läraren ger oss kunskaper, skapar struktur för lärandet, lär oss värdera information och kritiskt granska samt ger eleven instrument att själva söka kunskap. Samt, naturligtvis, att lära oss samarbete, visa hänsyn och respekt.

Men under väldigt många år har läraryrket, obegripligt nog, nedvärderats. Det är svårt att säga när det egentligen började, men det finns en stark koppling mellan lärares dåliga löneutveckling och yrkets fallande attraktivitet . Under åtminstone de senaste 30 åren har lärarnas löneutveckling varit sämre än i andra akademikeryrken. En viktig förklaring är kommunaliseringen av skolan.

På senare år har dock lärares löneutveckling tagit fart igen. Det senaste läraravtalet lägger en bra grund för att höja lärarlönerna. I Stockholm har vi höjt lönerna betydligt mer än vad avtalet anger, men det är viktigt att vi håller fast vid den linjen. Att återställa löneläget för lärarna kommer att ta tid och det är viktigt att före valet tala om man tänker fortsätta att arbeta för högre lärarlöner också i ett längre perspektiv. Mitt mål att är Stockholm ska ha de högsta lärarlönerna i Sverige under kommande mandatperiod.

I Stockholm är idag snittlönen för lärare 34 000 kr i månaden. Det innebär en ökning på drygt 7 500 kr sedan 2006 (inkluderat den tvåprocentiga ökning som kommunstyrelsen beslutat om). Över 400 lärare i Stockholm tjänar nu mer än 40 000 kr i månaden. Vi har således kommit en bit på vägen. Det är bra, men lönerna måste fortsätta uppåt.

Infografik_504x504px_Stadshuset_teachers_ny

Karriärtjänsterna är också viktiga för att höja läraryrkets status. Tidigare har det som lärare varit svårt att göra en lönekarriär om man inte vill bli skolledare. Förstelärartjänsterna gör det möjligt för de särskilt skickliga lärarna att få en högre lön samtidigt som man är kvar i undervisningen. Stockholm har gått in i denna reform med full kraft och kommer att fortsätta att göra det om Folkpartiet får fortsatt förtroende att ha det politiska ansvaret för skolan.

Att staten, genom karriärtjänsterna, valde att lägga sig i lönesättningen för en enskild yrkesgrupp var inte okontroversiellt. Det har möjligen hänt förut, men jag har inget minne av det. I helgen kom också de första skarpa reaktionerna mot högre lärarlöner genom karriärtjänster. Det var LO om markerade att man inte gillar denna typ av ny modell för lönesättningen. Man kan ju undra om Socialdemokraterna orkar stå emot LO vid en eventuell valseger eller om karriärtjänsterna bara blir en kort parentes? För Folkpartiet är svaret glasklart: vi vill fortsätta att arbeta för högre lärarlöner. Det är viktigt för dagens lärare, men ännu viktigare om vi ska kunna rekrytera de duktigaste ungdomarna till lärarutbildningarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s