Av naturliga skäl brukar jag ofta få frågan ”Varför ska jag rösta på Folkpartiet?” Jag tänkte i 10 blogginlägg lista mina viktigaste skäl.

För mig är det självklart att börja i skolan. För liberaler i allmänhet, och för Folkpartiet i synnerhet, har skolan alltid tillhört de viktigaste politiska frågorna. Det var liberaler som drev fram den allmänna folkskolan redan 1842 och så har det fortsatt. Skolan är det viktigaste verktyget för att ge alla individer lika chanser i livet, oavsett familjesituation och bakgrund.

”Klassresan börjar i klassrummet” är så mycket mer än en snygg slogan. I den korta meningen ligger själva kärnan i Folkpartiets skolbudskap. Utbildning och kunskaper stärker individens möjligheter att skapa sitt eget liv. Kunskap bryter ned barriärer och skapar nya insikter. Det är lika sant för sex- eller sjuåringen som plötsligt knäcker läskoden och går in i en värld av bokstäver och berättelser, som det är för forskaren eller företagaren som kan omsätta en idé till verklighet. Ett bra utbildningsväsende öppnar dörrar och ser till att alla elever får sådant stöd att de kan förverkliga sina drömmar.En lyckad skolgång är den bästa försäkringen mot framtida utanförskap.

Men skolan är inte endast viktigt för elevens möjlighet till utveckling utan också för resten av samhället. Sverige är ett land som byggt en stor del av sitt välstånd på innovationer och entreprenörskap. Att Sverige tidigt hade ett utbildningsväsende som faktiskt såg och uppmuntrade begåvade ungdomar även från icke-akademiska hem har varit avgörande för Sveriges ekonomiska utveckling. Otaliga är de unga människor som under förra seklet fick en chans att studera för att sedan spela viktiga roller inom vetenskap, industri och samhälle.

Men för att skolan ska fungera som en hävstång för alla individers utveckling krävs det att den har ett starkt kunskapsfokus och att stöd och hjälp sätts in tidigt när elever har svårt att nå målen. Folkpartiet har under många år kämpat för att skolan ska bli mer kunskapsfokuserad. När vi infört fler och tidigare nationella prov, tidigare betyg och mindre allmänt hållna kursplaner så är det just för att stärka skolans kunskapsuppdrag. När tydligheten ökar om vilka kunskapsresultat eleven faktiskt uppnått blir det lättare både för eleven, skolan och föräldrarna att veta vad som krävs för att ytterligare förbättra resultaten.

Regeringen, med Folkpartiet i spetsen, har genomfört mängder av reformer på skolans område. Men den kanske viktigare återstår; att återförstatliga ansvaret för skolan. För mig är det en gåta att de övriga Allianspartierna är sådan benhårda moståndare till detta. Samtliga borgerliga partier var ju motståndare till kommunaliseringen och det mesta tyder på att ”reformen” faktiskt lett till ökade skillnader i kunskapsresultat. Och inte minst, till en kraftfull nedvärdering av läraryrket. Men mer om detta i nästa blogginlägg om varför jag tycker att man ska rösta på Folkpartiet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s