För trettonde året i rad presenterade idag Lärarförbundet sin rankning ”Sveriges bästa skolkommun”. Stockholms stad hamnar i topp vad det gäller hur mycket resurser som satsas på undervisning – vi satsar på vår skola. Landets övriga två storstäder gör det tyvärr inte, då Göteborg hamnar först på plats 123 och Malmö på plats 152 vad det gäller resurser till undervisning.

Faktum är att resurserna till skolan konsekvent har varit högre när Folkpartiet har ansvarat för skolan än när Socialdemokraterna har gjort det. I snitt har resursökningen till grundskolan varit 3,2 procent per år sedan Folkpartiet tog över, att jämföra med en ökning på 2,4 procent per år i snitt under 2002-2006 när (S) styrde skolan. Det är pengar som gör skillnad.

Resurser grundskola

Resurser gy

Totalt i rankningen hamnar Stockholm på ungefär samma plats som förra året (minus två steg), plats 144, medan Göteborg kommer på plats 234 och Malmö på plats 245. Det är beklagligt att skillnaderna ska vara så stora mellan landets tre största städer.

Det är också viktigt att komma ihåg att det finns felaktigheter i lärartäthetssiffrorna för Stockholm 2013, vilket påverkar Stockholms rankingplacering i negativ riktning. Utbildningsförvaltningens i Stockholms stad bedömning är att den verkliga lärartätheten ligger i närheten av föregående läsårs nivå, alltså betydligt bättre än den publicerade statistiken. Med korrekta siffror hade Stockholms placering varit högre, speciellt eftersom dessa siffror räknas dubbelt i Lärarförbundets rankning.

Sedan Alliansen kom till makten i Stockholm 2006 har en rad förbättringar skett på skolområdet. Elevernas resultat har förbättrats på de allra flesta punkter som kan användas för att mäta resultatutveckling och resurserna till skolan har ökat. Vi har byggt ut sommarskolan och alla elever i grundskolan garanteras nu läxhjälp. Vi har ökat resurserna till de skolor och elever som har de största behoven. Vi har höjt lärarlönerna kraftigt. De senaste åtta åren har medianlönen för en lärare i Stockholms stad ökat med över 7 000 kronor, från cirka 25 500 2006 till drygt 33 000 2014. Folkpartiets mål är att Stockholms lärare ska ha Sveriges högsta lärarlöner före 2018 års utgång.

Skolan i Stockholm håller generellt sett mycket hög kvalitet. Men det räcker inte. Alla stadens skolor ska vara bra skolor, där alla elever tidigt får det stöd som de behöver för att klara kunskapskraven.

Annonser

1 kommentar »

  1. För oss på Liljeholmskajen är det tomma ord du sprider på din blogg. Vi har kämpat via sammanslutningar och via skolan för att få er att se att skolsituationen för våra barn är långt under all kritik. I många år har vi försökt få er att planera. Men åter igen misslyckas ni. Baracker på skolgårdar, barackskola för barn som precis börjat 6-års och ännu inget datum för första spadtag för den nya skolan uppe vid Årstabergs förskola. En skola som erbjuder barnen i vårt snabbt växande område skola fram till åk 6. Vad händer med våra barn efter det? Jag har en dotter i åk 4. 10 barn med henne lämnade klassen mellan åk 3 och 4 för att de lyckats hitta andra mer långsiktiga lösningar. De föräldrar som haft möjlighet har valt att sätta sina barn i andra skolor. Fullt förståligt men sorgligt att behöva lämna en trygg skola i närmiljö för att frågorna om våra barns framtid inte besvaras. Det finns ingen plan. Ni har totalt misslyckats och jag är oerhört besviken på hur du som ytterst ansvarig bara suttit tillbaka och förväntat dig att ett privat alternativ skulle lösa problemet. Ni planerar nu skolor (på vilken mark – den ni redan sålt till privata byggherrar?) Ni vaknar flera år för sent. Om ni hade lyssnat från början och tagit till er vår oro hade det kanske funnits en lösning på plats. Ert prat om valfrihet och ”vi satsar på skolan” är som dåliga skämt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s