Alliansen i Stockholms stad har beslutat att alla elever i årskurs 6-9 som riskerar att inte nå kunskapsmålen har rätt till sommarskola. Sommarskolan är en, av flera, viktiga insatser för att stödja och hjälpa alla elever som har svårt att uppnå godkända betyg. För att ge fler barn och unga möjligheten att lära sig simma genomfördes också i år sommarsimskolor över hela staden. Samtliga elever i årskurs 6-9 som inte lärt sig simma i skolans ordinarie simundervisning erbjöds att delta. Båda dessa satsningar har nått mycket goda resultat.

Totalt deltog ca 700 elever i sommarskola och sommarsimskola. Av de 250 elever som deltog i simskolan klarade hela 156 att simma 200 meter. Och alla lärde sig att simma i någon mån. Det får anses som ett gott resultat.

Vad det gäller resultaten i sommarskolan ledde denna till att över 50 procent av eleverna i åk 9 har fått ett godkänt betyg. Tack vare detta ökar behörighetsgraden till gymnasiet med 0,6 procentenheter, från 86,0 till 86,6. Likaså ökar andelen som har godkända betyg i samtliga ämnen, från 77,8 till 78,2. Det högsta resultatet någonsin!

För att fånga upp ännu fler elever vill vi i Folkpartiet att alla elever som riskerar att inte klara målen ska ha rätt till extraundervisning på loven under hela skoltiden – alltså inte enbart under sommaren. Likaså vill vi att simskolan ska byggas ut och också genomföras på höst- och sportlovet.

Vi vill vidare starta ett försök med lördagsskola för grundskoleelever på samma sätt som det redan finns möjlighet till lördagsgymnasium. Lördagsskolan kan både ge en chans att komma ifatt och möjligheter till särskild fördjupning. Samtliga elever i stadens skolor ska också garanteras läxhjälp, i skolan eller på fritids.

Stockholms stad skolor håller hög kvalitet, men mer finns att göra. Vi vill därför minska klasserna och öka lärartätheten i lågstadiet. Alla elever ska få läxhjälp, erbjudas lovskola och lärarna måste få bättre betalt. Studieron måste öka.  Alla stadens skolor ska vara bra skolor, där alla elever tidigt får det stöd som de behöver för att klara kunskapskraven och nå sin fulla potential. Där varje rektor och lärare får de resurser och den tid de behöver för att utföra sitt uppdrag på bästa sätt.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s