Igår var en händelserik dag. Inte nog med att finansborgarrådet Sten Nordin (M) och jag hade glädjen att kunna inviga den helt nya Mariehällsskolan. Efter invigningen kunde vi även presentera en helt ny långsiktig elevantalsprognos, som sträcker sig ända till 2040. Den första i sitt slag.

Nya grundskolor

Som jag skrivit många gånger förut här på bloggen så växer Stockholm mycket snabbt. Det gäller inte minst barn och unga i skolålder. Redan till 2020 förväntas antalet 6-18 åringar att ha ökat med omkring 20 000. Det är en ökning av elever som är nästan lika stor som det totala antalet elever i Malmös grundskolor. Behovet av nya skolor är därför stort, både på kort och lång sikt, och nya skolor planeras över hela staden. Totalt måste vi bygga minst 47 nya grundskolor fram till 2040.

Felaktiga befolknings- och elevtalsprognoser, och på sina håll en alltför naiv stadsplanering, har tyvärr gjort att vi i vissa stadsdelar har halkat efter i planeringen. Det är inte bra. Vi arbetar nu hårt med att få fram nya skolor och skolplatser. Och fram till 2020 kommer vi att bygga minst 11 nya grundskolor, för att möta de behov som finns på kort sikt. I år har två av dessa skolor blivit klara – Lugnets skola i Hammarby Sjöstad och Mariehällsskolan i Annedal.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s