Igår presenterade Socialdemokraterna förslag om att höja lärarlönerna med sammanlagt 2,5 miljarder kronor. Åtminstone var det vad medierna rapporterade att Socialdemokraterna gjorde.

Jag vet av erfarenhet att Socialdemokraterna aldrig höjt lärarlöner mer än vad som varit absolut tvunget. Här i Stockholm har partiet inte ens i opposition avsatt pengar i sin alternativbudget för 2014. Det har f ö Miljöpartiet inte heller gjort. Detta trots att ett parti i opposition alltid har mer pengar än majoriteten…

Nåväl, nu kom alltså besked om höjda lärarlöner också från Socialdemokraterna. Lärarfacken jublade. Aningens för tidigt skulle jag säga. Så här står det nämligen i partiets rapport: 

”Inom ramen för den nationella samlingen för läraryrket kommer vi att tillsammans
med skolans och arbetsmarknadens parter föra en dialog om ytterligare steg för att
höja lärarnas löner. 2,5 miljarder kronor avsätts årligen till den nationella samlingen
för läraryrket.”

Partiet lovar alltså inte att avsätta pengar till höjda lärarlöner utan endast att föra en dialog kring detta och att pengarna avsätts för den ”nationella samlingen för läraryrket”.

Jag tror att denna glidning är helt avsiktligt. Om arbetsmarknadens parter, som ju rimligen också omfattar t ex Kommunalarbetarförbundet, inte kommer överens är jag helt övertygad om att dessa pengar kommer att gå till ”skolan” i största allmänhet och inte till höjda lärarlöner specifikt. Det skulle knappast höja läraryrkets status.

Annonser

2 Comments »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s