Har just deltagit i min första diskussion under Pride-veckan här i Stockholm. Det var HBT-liberaler som ordnade ett samtal kring genuspedagogik och normkritik i förskola och skola. HBT-liberaler har detta år valt att fokusera på barns villkor under Pride-veckan. Deltog i samtalet gjorde också Sanna McDonald som är lärare och arbetar med dessa frågor. Här  kan man ta del av Sannas tankar på detta område.

De senaste åren har väldigt stora förändringar skett. Från att ha varit en icke-fråga under många år diskuteras idag frågor som rör genus, HBTQ, normkritik etc ganska brett i samhället. Så också i skolans värld. Idag är det t ex fullkomligt självklart att frågorna tas upp i både förskoleprogram och skolprogram i Stockholm. Jag upplever också att mycket av det hån som bl a genuspedagogiken mötte för omkring tio år sedan har minskat betydligt. Idag finns ett genuint intresse både bland personal och föräldrar att närma sig frågorna.

Det är dock alldeles för lätt att slå sig till ro med tanken att det mesta nog är ganska bra här i Stockholm. De flesta av oss har nog en bild av Stockholm som en öppen och tolerant stad dit människor söker sig av just den anledningen. Och det är naturligtvis sant. Men det är också sant att unga människor i Stockholm trakasseras för sin sexuella läggning och att många inte vågar vara öppna med sin identitet. Fortfarande är nog ordet ”bög” ett av de mest använda orden när man vill tala nedsättande om någon. Att ständigt driva frågor kring mångfald och öppenhet är därför viktigt.

För mig handlar Pride-veckan ytterst om frihet. Frihet att välja sitt eget liv utifrån sina egna förutsättningar och utan att andra människors fördomar beskär den rättigheten. Och trots att vi kan ha olika åsikter om vägen till det öppna samhället så slog det mig under samtalet att vi kan sitta där, helt lagligt, och diskutera frågor om homosexualitet, genus och annat utan att riskera att bli inspärrade eller något ännu värre. Det är också något värt att värna.

Annonser

2 Comments »

  1. Jag tycker inte om genuspedagogiken i förskola och skola.
    Vill ha möjlighet att välja bort det om vi nu skall ha valfrihet.
    En vänsterfeministisk ideologi, är det förenligt med Alliansen?
    Jag tycker inte det som 3-barns förälder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s