Idag är det Folkpartiets dag här i Almedalen. Efter en vecka präglad av motsatser; vi har både hört nazister och Europas sannolikt mest öppne statsminister på samma dag, är det dags för Sveriges liberala parti att presentera sin politik för de kommande fyra åren. Och det är ingen vild gissning att tro att en stor del av Jan Björklunds tal kommer att handla om feminism utan socialism.

Redan i höstas pekade folkpartiets landsmöte ut jämställdhetsfrågorna som de allra viktigaste att driva fram till valdagen. Jämställdheten har kommit långt i Sverige, men utvecklingen går fortfarande alltför långsamt. Kvinnor lever under sämre villkor än män, tjänar sämre, har sämre möjligheter att göra karriär och utsätts fortfarande för våld och hot utan att samhället agerar tillräckligt kraftfullt.

Därför är det nu välkommet att Folkpartiet vill se en kraftfull satsning på lönerna inom den offentliga sektorn. Många kvinnor har långa akademiska utbildningar bakom sig med höga studielån som följd, men arbetar i branscher som fortfarande betalar för långa löner. Lärarna är väl det mest flagranta exemplet. Att kunna göra karriär i de offentligt finansierade branscherna är viktigt, inte minst ur ett feministiskt perspektiv. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s