Idag höll Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt sitt tal i Almedalen. Sjöstedts stora nyhet var nygamla socialiseringskrav, låt vara lätt maskerade som kooperativvurmande. Men i praktiken konkretiserade Sjöstedt hur ett övertagande av alla vinstdrivna bolag inom vård, skola och omsorg ska gå till.

Vänsterpartiet vill att personalen i skolor, vård- och omsorgsverksamheter som fortsätter att bedriva verksamhet med vinstintresse, läs som aktiebolag, ska kunna ta över verksamheten och driva den vidare som kooperativ. Löntagarövertagande medelst statlig uppmuntran, vem hade trott att löntagarfonderna skulle komma i retur en julidag i Visby 2014. Konsekvenserna av ett sådant förslag känner vi sedan tidigare, precis som det grumliga tankegods som ligger bakom resonemanget. När socialdemokratin och LO ville hindra ”övervinster” i företagen genom att införa löntagarfonder slutade det med ett smärtsamt och utdraget haveri.

Ett antal frågetecken uppstår efter Sjöstedts utspel. Hur ska övertagandet gå till rent praktiskt? Ska staten omvandla vård- och utbildningssektorerna till statliga fonder som sedan fördelas ut till de anställda? På vilka premisser? Anställda som inte vill gå in som delägare – ska de kunna tvingas in i delägarskap, eller söka sig annorstädes?

Den som startar och driver företag gör det oftast för att man vill förbättra något. Att människor fått möjlighet att välja hur livet ska se ut på allt fler områden är en av alliansens största segrar, otroligt uppskattad av brukare, föräldrar och elever. Visst står svensk skola inför stora utmaningar – och dessa utmaningar ska vi ägna all tid och kraft åt att svara på. Vi som uppskattar de enorma framsteg som valfrihetsreformerna har lett till måste också vara de skarpaste kritikerna av verksamheter, kommunala som fristående, som inte håller tillräckligt hög kvalitet.

Men vänsterns dröm om att trolla bort vinstintresset i välfärden är mer än ”bara” skadligt för samhällsekonomin. Det är ytterligare ett dråpslag mot de företagare, ofta kvinnor, som med mycket hårt arbete och stora personliga investeringar väljer att starta och driva företag i välfärdssektorn.

Vänsterpartiet vill konfiskera företag och genom staten tvinga fram kooperativa lösningar i stor skala. Det är i bästa fall naivt. Men sanningen är att hotet mot verksamheter, företag och brukare denna gång är helt konkret. Om Vänsterpartiet får gehör för sin politik på detta område kan stora delar av svensk välfärd faktiskt vara hotad efter valet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s