Idag skriver jag i Expressen om den undersökning som Friskolornas riksförbund har låtit Demoskop genomföra om hur ett vinstförbud skulle påverka de fristående förskolorna och skolorna. Resultatet är lika tydligt som skrämmande. En femtedel av de fristående förskolorna och skolorna uppger att de skulle bli tvingade att stänga ner sin verksamhet vid ett vinstförbud. Ändå är detta precis vad både Miljöpartiet och Vänsterpartiet driver.

Mitt och Folkpartiets svar till alla oroade elever och föräldrar är tydligt: Vi kommer alltid stå upp för föräldrar och ungdomars rätt att själva välja skola. Självklart ska dessa skolor få vara kvar. Vi kan, och ska, värna både valfrihet och kvalitet genom att ställa krav på långsiktigt ägande och förstärka inspektionen av både offentligt och privat drivna verksamheter. Alla skolor ska vara bra skolor.

Eftersom artikellängden var begränsad i Expressen har jag utvecklat mina tankar lite mer nedan.

SVT Rapport berättade i fredags om en undersökning som Friskolornas riksförbund låtit Demoskop göra bland sina medlemmar. Enligt undersökningen uppger en femtedel av de fristående förskolorna och skolorna att de skulle bli tvingade att stänga ner sin verksamhet om ett vinstförbud infördes. Om det blir helt förbjudet att driva skolverksamhet i aktiebolagsform skulle hela fyra av tio förskolor och skolor tvingas till att stänga. Vid en rödgrön seger i valet den 14 september är scenariot inte otänkbart. Snarare troligt.

Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet, som enligt de senaste opinionsundersökningarna tillsammans är större än Socialdemokraterna, har nämligen presenterat sådana förslag. Enligt Miljöpartiets valmanifest ska lagstiftningen ”reglera så att de som driver skola återinvesterar allt eventuellt överskott i skolverksamheten.” Och alla ”aktörer med syfte att dela ut vinst till ägarna ska inte få driva skolor”. Enligt Vänsterpartiet ska ”vinstdrivande företag inte få bedriva skolverksamhet med skattemedel.”

I ett slag riskerar valfriheten och mångfalden inom det svenska skolväsendet att minska drastiskt om Miljöpartiets och Vänsterpartiets förslag blir verklighet. Upp till 160 000 barn och unga riskerar att få se sin förskola eller skola tvingas stänga, enligt Friskolornas riksförbund. Det motsvarar en total nedläggning av all skol- och förskoleverksamhet i Stockholms stad. En minst sagt skrämmande tanke.

I Stockholms stad går, enligt Skolverkets och Skolenhetsregistrets statistik, nära 40 000 barn och unga i fristående förskolor och skolor som bedrivs i aktiebolagsform. För att bara nämna några av dem: Engelska skolan, Kunskapsskolan och Vittra. Skolor med både nöjda föräldrar och elever. Alla dessa riskerar att stängas ner om Miljöpartiets och Vänsterpartiets förslag blir verklighet. Mitt och Folkpartiets svar till alla oroade elever och föräldrar är tydligt: Vi kommer alltid stå upp för föräldrar och ungdomars rätt att själva välja skola. Självklart ska dessa skolor få vara kvar.

Vi som uppskattar friskolereformen måste dock samtidigt våga vara de tuffaste kritikerna av de skolor som inte håller måttet. Bristande kvalitet och undermålig undervisning får aldrig accepteras, varken i skolor eller i förskolor, oavsett om de är kommunala eller fristående. Både staten och kommunerna har därför en skyldighet att bedriva en aktiv tillsyn och inspektion.

Vi kan, och ska, värna både valfrihet och kvalitet genom att ställa krav på långsiktigt ägande och förstärka inspektionen av både offentligt och privat drivna verksamheter. Om vi misslyckas med att ge varje elev en god utbildning betyder det att individer begränsas, men även att samhället tappar begåvningar. Det får vi aldrig acceptera. Men att stänga uppskattade skolor, som hundratusentals elever går i, kommer inte göra svensk skola bättre. Bara enformigare.

Lotta Edholm (FP)
Gruppledare och skolborgarråd Stockholms stad

 

Annonser

1 kommentar »

  1. ”Därför lyckas skolan i Finland” är en rubrik på en artikel i DN 30 juni. Pär Stenbäck, utbildningsminister, anger dessa skäl: max 21 elever per klass, specialundervisning åt behövande elever redan i de lägre åldersgrupperna, gedigen lärarutbildning och att det inte finns några friskolor i Finland, Den kommunala skolan uppfattas som god och det finns ingen föräldraopinion som kräver friskolor. Tänkvärda omständigheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s