Vad händer med förstelärarreformen om de rödgröna skulle vinna valet? Idag rapporterar SR att många förstelärartjänster ännu inte är permanenta tjänster, och att en del kommuner avvaktar med att tillsätta tjänsterna tills efter valet. Så är det till exempel i S-styrda Botkyrka, där man vill vänta och se om karriärreformen finns kvar efter höstens val. Internt i Socialdemokraterna verkar det alltså finnas delade meningar om huruvida förstelärarreformen ska finnas kvar efter en eventuell rödgrön valseger.

Förstelärarreformen är ny, men har redan nu blivit otroligt uppskattad. Den innebär att karriärvägarna stärks i skolan och har stora effekter på lärarlönerna. Skickliga lärare ska kunna göra karriär utan att behöva byta bransch. Solklart för mig som folkpartist.

Socialdemokraterna gav i slutet av förra året ett formellt besked att man vill behålla karriärreformen. Men verkligheten visar att kommunerna faktiskt inte har klarat att ta ansvaret för lärarlönerna – de har halkat efter under en följd av år. I rödgrönt styrda kommuner tjänar lärare i snitt 500 kronor mindre i månaden än i Alliansstyrda kommuner.

Om Alliansen får sitta kvar är det solklart att statsbidragen för karriärreformen i skolan finns kvar. Vi vill dessutom bygga ut reformen till att också omfatta förskollärare. För mig är det också självklart att Stockholm ska fortsätta med karriärreformen även i ett läge där statsbidraget tas bort av en eventuell rödgrön regering. Det säger jag i ett radioinslag här.

Så länge myten fortsätter att spridas om att statsbidraget skulle vara på väg bort, riskerar det att bli en självuppfyllande profetia där tilltron till karriärreformen är låg. En del kommuner i landet vill inte befinna sig i en situation där statsbidraget tas bort och man plötsligt själv måste bekosta karriärreformen. Det kan leda till att färre förstelärare tillsätts, och att tillfälliga tjänster inte förnyas. Det skulle vara förödande för svensk skola.

När det är dags att gå till val torde dessa frågor väga tungt i vågskålen. Hur ställer sig en rödgrön regering till karriärreformen egentligen? Och hur ställer sig Löfvens rödgröna kollegor till reformen? Ska karriärtjänsterna få finnas kvar?

Annonser

1 kommentar »

  1. Hur kan förstelärartjänsterna vara en otroligt uppskattad tjänst när det finns så många som är kritiska till att bara vissa får mellan 5 och 7 tusen kronor mer i lön än andra, utan att för den skull ta ett större ansvar än övriga lärare? På detta vis slår man bara in kilar i lärarkåren för att förstöra den kollegiala sammanhållningen. Skolan blir en plats för karriärister i framtiden. På vilket sätt ger detta våra barn en bättre utbildning? Låt istället pengarna för förstelärartjänsterna gå till den individuella lönesättningen så att alla kan få en välförtjänt löneutveckling istället för att bara gynna ett fåtal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s