I Stockholm finns många fantastiska skolor. Här finns många ambitiösa utvecklingsprojekt, här arbetar många skickliga och drivna skolledare och lärare som varje dag funderar på hur skolan kan utvecklas ännu lite bättre. Skolans resultat och framtidstro är i stor utsträckning resultatet av deras hårda arbete.

Jag har tidigare flera gånger vänt mig mot den svartmålning av skolornas resultat som Stadshusets oppositionspartier, anförda av Socialdemokraterna, bedriver. Skolan förtjänar en seriös politisk debatt, och jag deltar mer än gärna i den debatten. Den är viktig för att Sveriges och Stockholms unga ska få en så god utbildning som möjligt och för att svensk skola ska kunna lyftas. Det finns utmaningar i skolan. Men på de allra flesta punkter så presterar Stockholms skolor allt bättre goda resultat för sina elever. Genom att konsekvent måla upp en felaktig bild av tillståndet i Stockholms skolor har (S) bidragit till att svartmålningen av skolan fått fäste.

Kaosklasser, skolsnusk och skitskolor har avlöst varandra i tv och radioreportage denna vår. De överord som används – ofta av debattörer som befinner sig mycket långt från skolans verklighet – drabbar allra hårdast de lärare och rektorer som faktiskt varje dag arbetar för att utveckla skolan.

Idag protesterar 104 av Stockholms stads skolledare mot denna destruktiva svartmålning på Dagens Samhälles debattsida. Läs här. De skriver:

 ”Än finns det mycket att göra. Vi är inte nöjda förrän varje elev når sin fulla potential. Men vi vet vart vi är på väg och hur vi ska gå framåt. Vi är stolta över våra skolor, våra medarbetare och våra elever. Och just därför har vi ilsknat till över tonen i skoldebatten.

Behöver svensk skola fortsätta utvecklas? Absolut! Har vi verkligen den katastrofala skola som ofta skildras i media och politikerdebatter? Nej, det tycker inte vi! Så kära föräldrar, politiker, elever, journalister, forskare, debattörer, väljare, medmänniskor. Hjälp oss ge en mer nyanserad bild av skolan. Vi känner inte igen oss!”

Skolan är det viktigaste vi har. Skolan är värd en seriös debatt kring dess förutsättningar, styrning och resultat – men utan att svartmåla.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s