Idag har jag kunnat presentera att Stockholms stad höjer lärarlönerna med 101 miljoner kronor från 1 juli i år. Det innebär att lärarlönerna från förskola till vuxenutbildning i Stockholms stad höjs med 2 procent ytterligare; en löneökning på nästan 6 procent på helår i år. Detta presenterar jag tillsammans med mina allianskollegor på SvD Brännpunkt idag. Lärarlönesatsningen är en del i de ansträngningar vi gör för att visa att lärarna är en av de absolut viktigaste yrkesgrupperna i ett växande Stockholm. Det ska också märkas i lönekuvertet!

I Stockholms stad har medianlönen för en lärare nu höjts med nära 7 000 kronor (över 26 procent) sedan 2006 och staden anses vara en attraktiv arbetsgivare för nästan 9 av 10 av länets lärarstudenter (enligt Universums lärarbarometer 2013).

Men medan vi i alliansen alltid prioriterar skolan gör Socialdemokraterna tvärtom. Under sina år i makten i Stockholm satsade S betydligt mindre pengar på skolan. I socialdemokratiskt styrda kommuner tjänar lärarna i genomsnitt 500 kronor mindre i månaden och 76 procent av de 50 sämsta skolkommunerna styrs av vänsterpartierna. Allt fler röster inom S vill förbjuda det fria skolvalet och därigenom helt ta bort föräldrars och elevers möjligheter att själva välja skola. Socialdemokraterna är långtifrån redo att ta ansvar för Stockholms skolor.

Varje dag gör lärare och skolledare ovärderliga insatser i våra skolor.  I Stockholm fortsätter vi därför satsningen på höjda lärarlöner, ökade möjligheter till att göra karriär inom läraryrket och en förbättrad arbetsmiljö.

Annonser

12 Comments »

 1. Som lärare är jag ju tacksam över högre lön. men, nästa års budget ska bekosta en löneförhöjning på 600000 kr, minst på varje skola. Pengar som ska gå till eleverna. 80 % av en skolas budget är löner. Och sällan, aldrig får skolorna lönekompensation, vilket innebär mindre resurser till eleverna. Detta bör politikerna se över innan valfläsk utlovas!

 2. Hej Anna! Tack för din kommentar. 101 miljoner kronor extra tillförs skolorna för att finansiera denna löneökning. Dessa pengar kommer inte ”försvinna” nästa budgetår. Allt bättre resultat i skolan kräver fortsatta satsningar på lärarna och lärares löner. Det kommer Folkpartiet fortsätta arbeta för.

  Med vänlig hälsning
  Malin Hasselblad
  Bitr borgarrådssekreterare (FP)

 3. För att garantera att eleverna får de resurser som de behöver och att lärarna får de löner de förtjänar, vore det en klok ide att lägga budget för dessa två delar separat. Det verkar vara svårt att få majoritet att förstatliga skolan, men en budgetuppdelning som denna skulle underlätta i fördelning av resurserna.

 4. Hej Annika och Johanna,

  Tyvärr har utbetalningen av lönehöjningen dragit ut på tiden, av anledningar som är svåra för oss att påverka. Tydlig information från staden om vad dröjsmålet består i, och när och hur utbetalningen kommer att ske, kommer inom kort att gå ut till samtliga lärare. Utbetalningen kommer givetvis att ske så fort som möjligt när samtliga beslut är fattade.

  Hälsningar
  Malin Hasselblad, bitr borgarrådssekreterare (FP).

  • Jag väntar också på svar hur detta positiva lönepåslag ska påverka nästa års budget på skolorna. Lönekompensation är det många år sedan skolorna fick.. I praktiken innebär varje väl förunnad löneförhöjning en försämring för den pengakasse som ska gå till eleverna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s