Foto: Fotoakuten
Premiär för sommarsimskolan. Foto: Fotoakuten

Att kunna simma handlar om att leva tryggt i ett land som omges av vatten. Varje år omkommer ett tiotal barn till följd av drunkning, och ännu fler vuxna omkommer av samma orsak. Många olyckor är relaterade till bristande simfärdigheter, och det här är ett område där skolans måluppfyllelse skiljer sig stort mellan elever. Skolans simundervisning utgår ofta från att barnen har med sig viss vattenvana hemifrån och kanske till och med kan simma till viss del, men många elever saknar idag en relation till simning och bad. 

Förra året gjorde därför Stockholms stad en pilotsatsning med sommarsimskola för elever på Gubbängsbadet i Farsta. Piloten föll mycket väl ut: Av 67 deltagande elever lärde sig 26 att simma 200 meter, 19 lärde sig simma 25 meter eller mer och ytterligare 45 elever klarade av 25 meter vid simskolans slut. 

I år bygger vi därför ut vår satsning på skolsim till hela staden vilket DN, som intervjuar mig om min egen relation till simning, och Radio Stockholm berättar om. Simhallarna i Tensta, Husby, Spånga, Vällingby, Åkeshov, Farsta, Gubbängen, Bredäng, Västertorp och Eriksdalsbadet är med i projektet som startar nu på torsdag och håller på juni ut. Simskolan är helt kostnadsfri för eleverna och har erbjudits de elever som inte uppnått godkänt betyg i idrott och hälsa därför att de inte är simkunniga, drygt 870 stycken. Hittills har 400 av dessa, de flesta åk 9:or, tackat ja. Ett bra sätt att starta sommaren och en viktig livförsäkring för framtiden.

Annonser

2 Comments »

  1. Hej Jonas! Ett antal simföreningar är involverade i sommarsimskolan. Detta är i hög grad ett samverkansprojekt, som utbildningsförvaltningen leder för att få fler elever simkunniga och därmed godkända i idrott och hälsa.

    Hälsningar

    Malin Hasselblad
    Bitr borgarrådssekreterare (FP)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s