Välkommen till Höglandsskolan!
Välkommen till Höglandsskolan!

Förra året blev Höglandsskolan för andra året i rad den skola i hela Sverige där eleverna gick ut nionde klass med de allra bästa resultaten. Sedan 2010 har meritvärdet ökat från 255 till drygt 287 poäng i genomsnitt. Igår hade jag förmånen att få besöka skolan, som leds av rektor Monika Warsén, för att höra hur skolan arbetar för att lyckas så bra för eleverna.

Höglandsskolan ligger i en gul funkisbyggnad på en höjd mitt i Brommas grönskande villaområden. Skolan grundades 1931 av Manne Ingelög, som hade arbetat tillsammans med formgivaren Carl Malmsten. Därför föll det sig naturligt att skolan kom att ha en estetisk profil som kontinuerligt sedan starten har integrerats i skolans sätt att arbeta. Sedan många år är skolan kommunal, men grundtankarna finns kvar. Här går 480 elever i årskurs F-9, så det är en ganska liten skola med Stockholmsmått mätt, även om det märks att skolan ändå vuxit de senaste åren.

Högland ext

Stort fokus läggs på musik, bild och slöjd, så Höglandsskolan lockar till sig många musikintresserade elever som gärna håller intresset för kultur vid liv. I ambitionen att varva teoretiska studier med praktik ingår också en satsning på retorik, och stor energi läggs på att alla elever ska få prova på att hålla genomarbetade muntliga presentationer och tal. Skolan har en förstelärare och till hösten vill man rekrytera tre förstelärare till.  För några år sedan började man arbetat med Learning studies för att bättre integrera de olika ämnena, och har vinnlagt sig om att arbeta med formativ bedömning, det vill säga tät återkoppling till elever och förälder om var eleven ligger i kunskapsutvecklingen och hur han eller hon kan nå ännu längre.

Varje klass planerar och genomför en föreställning per år, som spelas upp på skolans fredagssamling. Jag fick tillfälle att titta på när några elever i årskurs nio genrepade (låten ”White Wedding” av Billy Idol) inför morgondagens föreställning. Mycket imponerande!

Bandet repeterar inför fredagssamlingen. Från vänster: Fredrik Voight , Matilda Wrangdahl , Hanna Kövamees, Adrian Salamon och Sofia Blomqvist.
Bandet repeterar inför fredagssamlingen. Från vänster: Fredrik Voight , Matilda Wrangdahl , Hanna Kövamees, Adrian Salamon och Sofia Blomqvist.

Efter att ha besökt en tredjeklass och en niondeklass fick jag möjlighet att träffa högstadiets elevråd för att höra hur det är att vara elev på skolan. Bland styrelseledamöterna hade en del gått hela skolgången på Höglandsskolan, medan andra börjat i årskurs sju. Elevrådet ville särskilt framhålla skolans skickliga lärare och förtroendefulla atmosfär. ”Vi går på en skola med väldigt bra lärare, men också med väldigt bra sammanhållning”, sa en av eleverna. ”Det är så mycket lättare att lära sig av en lärare som är engagerad i sitt ämne, och som tycker att det är viktigt att eleverna lär sig”, sa en annan.

Elevrådsstyrelsen. Från vänster: Axel Freidenfelt, Magnus Blix (ordförande), jag, Klara Lindemalm, Astrid Philipsson, Elsa Henriksson och Adrian Salamon.
Elevrådsstyrelsen. Från vänster: Axel Freidenfelt, Magnus Blix (ordförande), jag, Klara Lindemalm, Astrid Philipsson, Elsa Henriksson och Adrian Salamon.

Blir det inte ett stort fokus just på höga betyg i en skola där de flesta lyckas väldigt bra, då? ”En del är väldigt måna om att få toppenresultat, andra inte så mycket. Men är någon stressad försöker lärarna få ner stressen, och tala om för oss att det är viktigt att få ihop alla olika delar i livet”, sa elevrådsordföranden Magnus Blix, som också berättade att han sökt till musikgymnasium till hösten.

Mitt besök avslutades med lunch i skolmatsalen: en kryddig kycklinggryta.

Tack för besöket!

Höglands mat

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s