Stureby entré
Välkommen till Sturebyskolan!

Sturebyskolan är en F-9-skola i södra Stockholm med ungefär 1060 elever och ett 70-tal lärare under ledning av rektor Elisabeth Meckbach. I princip samtliga elever som går ut nionde klass på Sturebyskolan blir behöriga till gymnasiet och meritvärdet har stigit från 222,6 år 2010 till 236,5 år 2013. Idag hade jag förmånen att få besöka skolan för att höra hur skolan gör för att lyfta sina resultat ännu mer.

För några år sedan började ett förändringsarbete på skolan, berättar rektor Elisabeth Meckbach. Skolledning och arbetslag bestämde sig då för att verkligen vara tydliga både mot sig själva, mot elever och mot föräldrar vad skolan står för, vad eleverna ska lära sig och varför. Resultatet har blivit en skola där få saker sker av en slump. Övningarna är genomtänkta för att passa elevers olika behov och olika lärstilar. ”Vi har helt ändrat vårt sätt att arbeta, numera ger vi väldigt sällan skrivuppgifter ’bara för att’ utan alla uppgifter ska fylla ett syfte”, som en lärare uttryckte det. Skolans kunskapsfokus verkar också ha givit resultat – när Skolinspektionen var på besök fick skolan inte någon enda anmärkning.

Aulan ställs i ordning inför kvällens föräldramöte
Aulan ställs i ordning inför kvällens föräldramöte

 

Hela vägen från förskoleklassen arbetar man med trygghetsregler. Ett verktyg är ”måltavlor” som finns i varje klassrum, för att eleven och klassen ska kunna se hur man ligger till. I de olika ämnena har man kunskapshjul som fylls med gröna tårtbitar allt eftersom eleven blir klar med uppgifterna. De som snabbt fyller sina kunskapshjul kan gå före – i den tredjeklass jag besökte hade flera elever redan börjat med fyrans matematik. Med hjälp av kunskapshjulen uppmuntras eleverna att reflektera över vad övningarna består i, vad de gör och varför.

Skolan arbetar med stadens lässatsning både genom egen läsning, högläsning, boksamtal, läsveckor och särskilda biblioteksvärdar som utses bland eleverna. Skolans gedigna arbete har fått till följd att åk 3:ornas resultat på de nationella proven i svenska har höjts – samtliga tredjeklassare fick godkänt i år!

 

I skolbiblioteket arbetar både en bibliotekarie och en lärare i svenska. Veckovisa besök i klasserna varvas med särskilda läsveckor.
I skolbiblioteket arbetar både en bibliotekarie och en lärare i svenska. Veckovisa besök i klasserna varvas med särskilda läsveckor.

 

På Sturebyskolan är arbetet med trygghet och studiero högt prioriterat. När lektionerna börjar tar både elever och lärare av sig uteskor, jackor och kepsar. Klassens mobiltelefoner förvaras i en särskild låda på katedern. Arbetsro står i centrum och eleverna utvärderar tillsammans med lärarna hur arbetsron har varit och om något behöver förändras för att det ska bli bättre. Detta har givit resultat – den femteklass jag besökte visade stolt upp resultatet från sin elevenkät, som visade på resultat högt över stadens snitt.

I femteklassen fick jag tillfälle att lära mig mer om hur det funkar i ett klassrum anpassat till elever med hörselnedsättning som har cochleaimplantat. Den som har ordet talar i en särskild mikrofon anpassad för att fungera med elevens implantat.

Jag besökte också klass 7B där jag fick titta på ett teknikprojekt som klassen precis blivit klar med. Lite diskussioner om höstens val hanns också med. En flicka undrade vad Folkpartiets politik för skolan handlade om. ”Ju mer man lär sig i skolan, desto mer kan man bestämma över sitt eget liv som vuxen. Det är därför vi tycker skolan är så viktig”, sa jag då.

Jag fick också fika med lärare och fritidsledare, för att höra lärarnas åsikter om skolans arbetssätt, likabehandlingsarbete och ordningsfrågor.

Från vänster: Elisabeth Meckbach (rektor), Malin Atterling, Dennis Serwadda, Pia Wenger, Jenny Palmqvist och jag. Sittande från vänster: Elin Hjort, Thomas Bergström, Gunilla Axelsson.

 

Sturebyskolan erbjuder lärarstödd läxhjälp och har sportlovsskola för elever som riskerar att hamna efter. I sommar kommer skolan för första gången ordna ett särskilt ”mattekollo” för de elever som behöver extra stöd i matematik. I höst börjar dessutom en spetsklass i matematik, dit elever tas in efter antagningsprov. Spännande!

Mitt besök avslutades med lunch i skolrestaurangen: köttbullar och gräddsås med en gedigen salladsbuffé.

Tack för besöket!

stureby mot matsal
Grönskande omgivningar på väg till skolrestaurangen

 

Stureby mat

 

 

Annonser

4 Comments »

 1. Hej!

  Jag har två barn på Sturebyskolan och håller med om att jag tycker att det verkar vara en mycket väl fungerande skola med en engagerad ledning och personal. Mina barn tycker att det är roligt att gå till skolan och det tycker jag är en viktig signal! När det har uppstått situationer som inte varit lyckade tycker vi att lärare och ledning oftast har hanterat det bra och proffsigt.

  Däremot så ställs ju krav på skolan att hela tiden ta in fler elever och i nuläget går ju många fler barn i skolan än vad den är byggd för (jag tror att den är byggd för 800, men jag kan ha fel). Det är frågor som jag tänker att ni politiker och tjänstemän på en högre nivå ansvarar för och det vore intressant att höra hur du resonerar kring det.

  För en annan del av sanningen (och den tycker jag inte att skolan eller ledningen ska belastas för) är att det är väldigt stressigt och pressat i matsalen eftersom så många ska äta och att det är väldigt stora klasser.

  Med vänlig hälsning,
  Linda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s