Den här veckan har jag haft äran att för första gången i stadens historia dela ut ett särskilt pris till årets lärare och årets lärarlag i både grundskolan och gymnasieskolan. Vi har instiftat priserna för att uppmärksamma de insatser som stadens skickliga lärare gör. När lärare delar med sig av sitt yrkeskunnande och sina idéer bidrar de till att skolan blir bättre. Toppskolan Smedshagsskolan, som Svenska Dagbladet skriver om idag, lyfter fram sitt sätt att arbeta med tvålärarsystem som den kanske allra viktigaste faktorn bakom deras skolas enorma lyft de senaste åren.

Sedan Folkpartiet tog över ansvaret för Stockholms skolor har andelen behöriga lärare ökat:

graf_skola08_grundskola behörighet

Bilden visar andelen lärare med pedagogisk högskoleexamen i Stockholms stads kommunala grundskolor. Andelen har stigit från 81 procent 2006 till 86 procent 2013.

 

graf_skola08_gymnasieskola behörighet

Bilden visar andelen lärare med pedagogisk högskoleexamen i Stockholms stads kommunala gymnasieskolor. Andelen har stigit från 79 procent 2006 till 85 procent 2013.

 

Den ökade andelen behöriga lärare är viktig förklaring till varför resultaten i grundskolan och gymnasieskolan stiger i Stockholm, vilket jag skrivit om tidigare i veckan.

Att lärarna är viktiga borde vara självklart. Men det har länge funnits de som tycker att läraryrket inte är så viktigt. Lärarnas löner och yrkesstatus har släpat efter. Alldeles för många av lärarna har inte haft utbildning i de ämnen eller årskurser de undervisat i. Det tar tid att förändra det. Men skickliga lärare är avgörande för att skolresultaten i Stockholms skolor ska fortsätta att stiga.

Fler skickliga lärare ska kunna ta steg i karriären utan att lämna klassrummet. Därför ska vi fortsätta bygga ut karriärtjänster i skolan, som till exempel förstelärare. Lärare ska ha gott om tid att förbereda, genomföra och efterarbeta undervisningen. Och lönerna ska fortsätta upp. Jag vill att Stockholms lärare ska ha de högsta lönerna i landet. Fler måste skriva under på det jag och Folkpartiet vet: Läraryrket är Sveriges viktigaste yrke. Lärarna är det viktigaste av allt för att Stockholms elever ska lyckas i skolan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s