Stockholms kommunala grundskolor är riktigt bra skolor. Elevernas resultat har förbättrats under flera år och varje dag gör lärare och skolledare ovärderliga insatser i våra skolor. Visst finns utmaningarna där, men utvecklingen går åt rätt håll. Därför är det oerhört tråkigt både för politiken och för stockholmarna att Socialdemokraterna gång efter annan för ut felaktigheter om tillståndet i Stockholms skolor. För att ta två exempel. I oktober 2013 påstod Roger Mogert (S) i Svenska Dagbladet”Varje år säger de att de gör historiska satsningar, varje år slutar det med nedskärningar.” Och senast i en debatt ordnad av P4 Stockholm den 6 maj hävdade Roger Mogert att: ”Jag ser en skola i Stockholm där vi osthyvlat, eller skurit, i några år nu”. Detta är helt felaktigt och det vet Socialdemokraterna om. Men i sin iver att svartmåla skolan i Stockholm väger tydligen fakta lätt.

I tisdags skrev jag om hur resurstillskotten till grundskolan har sett ut. Nedan följer hur resursökningarna till gymnasieskolan har sett ut sedan 2003. Bilden är tydlig. När Folkpartiet har ansvaret satsas det betydligt  mer på skolan än när Socialdemokraterna har det.

Senaste gången det skars i skolan var under Socialdemokraternas tid vid makten. 2004 minskade schablonen till gymnasiet med hela 5 %. I snitt var påslaget under hela mandatperioden (2002-2006) ytterst blygsamma 0,7 % i uppräkning.

Socialdemokraterna kan inte ens idag, i opposition, stå upp för ekonomiska tillskott till gymnasieskolan. Senast förra året beslöt sig (S) för att inte rösta ja till mer pengar till gymnasiet än den lägsta möjliga nivån. Den 5 juni togs beslutet i kommunförbundets styrelse om att inte höja programpengen mer än vad som krävdes för att täcka löpande ökningar – något som Folkpartiet reserverade sig mot. Folkpartiet ville istället lägga på mer pengar, för att till exempel kunna höja lärarlönerna extra i hela länet.

Det är en sak att säga att man vill satsa på skolan – det är en annan sak att verkligen göra det. Det räcker inte med fina ord. Socialdemokraterna har aldrig prioriterat skolan när de har haft chansen. Historien har istället visat oss att de i verkligheten har satsat mindre på skolan när de själva suttit vid makten. Socialdemokraterna måste sluta att svartmåla skolorna i Stockholm. Skolan förtjänar att behandlas som det viktigaste vi har, inte som slagpåse i populistiska utspel.

 

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s